Run DMC szól a volán busz rádiójában. Szeretem ezt a számot. Valami újkeresztény gyülekezetbe járó lány beszél az egykérdés.hu ökumenikus szervezésben létrehozott fesztiválról. Meséli, hogy a beérkezett kérdések között volt egy olyan, hogy ha az emberek ennyire mocskos, szerencsétlen bűnösök, akkor Isten - ha létezik - miért rájuk bízta az egyházat? Jó kérdés.
Nem tudjuk a választ. Mint ahogy azt se, hogy mi ennek a Run DMC számnak a címe. Mármint ami épp szól.


De nem húzom tovább apró lényegtelen részletekkel az időt, hogy hogyan jutottunk el konklúzióhoz: Ahogyan nincs meg egymás nélkül fény és árnyék, tér és perspektíva...

...úgy nincs meg egyik ember sem a másik nélkül. S ahogy az emberek nincsenek meg egymás nélkül úgy nincsenek meg egymás nélkül a közösségek sem. Jól mondta a kérdező, az emberek önmagukban bűnösök és mocskosak, de a bennük lévő élő Isteni darabka nem az. Minden ember hordozz egy ilyen darabot és az érdekes ebben, hogy egyik darabka sem pont olyan mint ami például benned van. Ami még jobb, hogy ezek összegyűjthetők anélkül, hogy a másiktól elvennéd. Neki is megmarad és a tied is lesz egyszerre. Vannak köztük igazán ritka darabok, amelyek segíthetik megérteni a már meglévő darabjaink egymáshoz való viszonyát.

Ragyogó lelőhelyei ezeknek a ritka daraboknak, azok a napfényes tisztások, amiket úgyis hívhatunk, hogy “egy másik közösség”. Lehet, hogy ezt a tisztást csalóka mód, előítéleted tövisei veszik körül, de ez csak látszat. (Hisz a tövisek Krisztust se tartották vissza, hogy megváltson.) Hagyd a töviseidet és ismerd meg másokban lévő Istenit, hogy átadhasd nekik a sajátjaidat is. Hisz ha a másikét megismered mindkettőtöké válik az Isteni darab. A kérdésre pedig itt a válasz: Miért az emberekre bízta Isten az egyházát? Miért nem talált ki jobbat? Mert így izgalmas. Mert egy ember önmagába gyarló és gané, de mások által képes fejlődni. Csak akkor képes képviselni az egyházat, ha összerakja a darabokat és megérti ezek egymáshoz való viszonyát. Ez csak akkor megy, ha alázatosan kér segítséget másoktól, s az egyház és a tanítás pont ez: az Isteni darabjaink ajándékozása mások számára.

Menj és fedezd fel lassan a tisztás minden egyes élőlényét és ugyanakkor légy te is tisztáshoz vezető ösvény!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú