Az amerikaiak kétharmada úgy gondolja, hogy Isten minden vallás – a kereszténységet, a judaizmust és az iszlámot is beleértve – imáit meghallgatja.

Kivételek: az evangéliumi keresztény hitet valló amerikaiak csupán 48 százaléka osztja azt a véleményt, hogy Isten elfogadja minden vallás imáját Amerikai Állami Teológiai 2016-os LifeResearch kutatása szerint.

A tanulmány még abban az évben jelent meg amikor Larycia Hawkins a Wheaton College első afroamerikai, női tanára Facebook üzenetében azt állította, hogy a keresztények és a muzulmánok ugyanahhoz az Istenhez imádkoznak. Az üzenet nagy vitát indított az amerikai evangélikus keresztények között arról, hogy vajon minden vallás ugyanban az Istenben hisz-e, és hogy Isten meghallgatja-e minden vallás imáját. Nem ez az egyetlen teológiai kérdés, amely megosztja amerikai evangélikusokat, mivel az amerikaiak látszólag összeférhetetlen dolgokban is hisznek, a tanulmány szerint.

Szóval lássuk a statisztikákat!

Tízből hét amerikai állítja, hogy csak egy igaz Isten létezik - a Szentháromságban: Atya, Fiú és Szentlélekben. Tízből hat amerikai azt vallja, hogy: a menny az a hely, ahol minden ember végül újra találkozhat szeretteivel. 54 százaléka az amerikaiaknak azt állítja, hogy: "csak azok kerülhetnek a mennybe, akik egyedül Jézus Krisztusban, mint egyedüli Megváltóban bízva nyerik el az örök üdvösséget." Emellett az amerikaiak közel kétharmada vallotta, hogy Jézus is Isten. Viszont egy másik kérdésre válaszolva a válaszadók több mint fele már azt nyilatkozta Jézus is Isten teremtménye volt.

Az amerikaiak által vallott további hitbeli kérdések:

Többségük hisz az ima erejében: amerikaiak kétharmada nyilatkozta, hogy Isten meghallgatja és válaszol a személyes imáikra (ezzel az evangélikusok 94%-a egyetértett).

Többségük meglátja a jót embertársaiban: 65% egyetértett abban, hogy mindenki vétkezik, de a legtöbb ember alapvetően a jóra törekszik (ezzel az evangélikusok 54%-a értett egyet).

Az amerikaiak véleménye megosztott volt abban, hogy a Biblia szó szerint igaz lenne. Az amerikaiak közel fele (44 százalék) egyetértett azzal, hogy a Biblia szent írásokat tartalmaz és ősi történetek, események értékes beszámolója, de nem szó szerint kell értelmezni, míg körülbelül ugyanennyien (45 százalék) vitatták ezt az állítást.

Az evangélikusok kevésbé értettek egyet (17 százalék) azzal, hogy a Biblia hasznos történeteket tartalmaz és legtöbbjük (95 százalék) azt állította, hogy a Biblia minden tanítása 100 százalékig igaz. A megkérdezettek 44%-a elismerte, hogy modern tudomány leértékeli, rombolja a kereszténység iránti igényt. Az amerikaiak kevesebb, mint fele (40 százalék) úgy gondolja: a pokol a végső ítélet helyszíne, ahova azok az emberek kerülnek, akik nem hittek Jézus Krisztusban. Míg az evangélikusok 84 százaléka hisz a pokolban. Az amerikaiak nem értenek egyet homoszexualitás, a nemi identitás és az abortusz kérdésében. Körülbelül ugyanannyi amerikai biblia versekkel is alátámasztotta, hogy a Biblia elítéli a homoszexualitást (44 százalék) és 42 százalék állította, hogy a jelen korban ezek már nem érvényesek.

A nemi identitás kérdésében az amerikaiak közötti szakadék tovább szélesedik: 38 százalék egyetértett azzal, hogy a nemi identitás választás kérdése, míg a fele nem ért egyet vele. 49 százalékuk állította, hogy az abortusz bűn, míg 40 százalék szerint nem bűn.

A sok adatot olvasva felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon Magyarországon milyen arányokat mutatna ki egy ilyen jellegű kutatás?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú