Mit mond a pápa? Jézus a Pride-on?

Az evangélium üzenetének, illetve Ferenc pápa szavainak folytonos kiforgatása egyre gyakrabban kerül elő a médiában. Igen, a homoszexualitásról hangos az utóbbi napok sajtója. A téma komplexitása miatt csak néhány gondolatot emelnék ki a teljesség igénye nélkül. Na de kezdjük az elején.

A büszke jelző és a szivárvány szimbólum napjaikban teljesen megváltozott és egyértelmű ideológiai jelzéssé vált. A U2 Pride című dalában, vagy a Büszkeség és balítélet c. könyvben még nyoma sem volt tartalmilag a napjainkban használt „büszke” jelzőnek. A szivárvány sem erre utalt, hanem sokkal inkább Isten és ember között köttetett szövetséget szimbolizálta. De felbukkan tündérmesékben is. Ma már nehéz ezt a két szót valódi tartalmában látni. De mitől is hangos a sajtó ma Magyarországon?

Hamarosan itt a Pride és egyes körök előszeretettel ráncigálják elő Ferenc pápa azon mondatát, amely így hangzik: „Ha egy ilyen személy tiszta szívvel keresi Istent, ki vagyok én, hogy megítéljem?” A mondat tényleg elhangzott, de a további részletek valahogy elhomályosulnak, pedig van tovább. Ugyanis a pápa azt is hozzátette, hogy az egyház tanításában nincs változás ezen téren. A homoszexuális cselekedet ugyanis a tanítás szerint ellentétes a természet törvényeivel. Na ez már nem hangzik olyan jól, ezért ezt már nem is idézik tőle.

De jó lenne, ha egyre többen felismernénk, hogy az egyház tanítása szerint Isten a bűnt ítéli el és nem az embert. De jó lenne, ha szét tudnánk választani ezt a két dolgot egymástól. De jó lenne, ha nem úgy értelmeznénk a pápa szavait, ahogy épp a mi álláspontunknak megfelel, hanem elolvasnánk a teljes interjút. Az álláspont egyértelmű. Viszont, ha nem választjuk szét az embert és a bűnt, akkor mindkét szélsőséges állásponthoz eljuthatunk.

A másik dolog, amire szeretnék reflektálni, hogy Jézus is valószínűleg felvonulna a Pride-on, ezért nekem is így kell tennem. Vajon tényleg így van? Elgondolkodtunk ezen a kijelentésen?

Az érv itt általában abból áll, hogy Jézus kereste a bűnösök társaságát, velük étkezett és egyébként is sok időt töltött velük. De vajon aki ezzel érvel, megnézte-e tüzetesen ezeket a részeket a Szentírásban? Mert valóban. Jézus kereste a bűnösök társaságát, de milyen lelkülettel ült le közéjük? Azt mondta, hogy nem az egészségeseknek van szüksége orvosnak, hanem a betegeknek. Tehát a bűnösök olyan emberek, akiknek szükségük van segítségre. Jézus pedig reményt ad. De ami a legfontosabb a téma boncolgatásánál: Jézus sohasem relativizálja a bűnt. Nem mondja azt a házasságtörő asszonynak, hogy nyugodtan cselekedj továbbra is így. Pont az ellenkezőjét mondja. Mellette van és segít, ha ezt kérik tőle, de azt mondja, hogy többet ne vétkezzél. Szigorúan elítéli a bűnt.

Vajon ha a Pride-on felvonul valaki, milyen üzenetet közvetít ennek tükrében? Azt, hogy elítélem ezt a cselekedet (és közben az embert nem ítélem el), vagy azt, hogy jónak, helyesnek minősítem a cselekedetet? Ha a krisztusi utat szeretném követni keresztényként, akkor ezek húsbavágóan fontos kérdések. A válaszokat pedig magamnak kell megtalálnom.
 

A félreértések elkerülése miatt, dönthetek úgy is, hogy nem értek egyet ezzel a tanítással, szívünk joga eldönteni, hogy milyen értékrendszer mellett köteleződünk el. De úgy gondolom fontos, hogy tudjunk jól érvelni saját álláspontunk mellett.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú