Kirill moszkvai pátriárka 2017. november 2-án nyitotta meg a hetedik egyházi szociális kongresszust és ismételten arra figyelmeztetett, hogy az abortusz megszüntetését prioritásként kellene kezelni Oroszországban.

Az orosz egyház vezetője kijelentette, hogy az egyház fő társadalmi feladata az ártatlan emberi életek megóvásáért folytatott küzdelem. "Hazánkban az abortusz problémája a legfontosabb prioritás" - mondta.

Az utóbbi években számos házassággal és családon kívüli terhességgel kapcsolatos kérdés merült fel, ami a társadalmi megosztottsághoz és kulturális halálhoz vezet. "Néhány évvel ezelőtt felvetettem, hogy különös figyelmet kellene fordítani az abortusz problémájára országunkban ... És most megismétlem: ez a mi első számú prioritásunk" - mondta a pátriárka Moszkvában a Megváltó Krisztus székesegyházban.

Az orosz egészségügyi miniszter Skvortsova Veronika is egyetértett a pátriárka aggodalmával. "Megértjük, hogy legfontosabb közös feladatunk az abortusz elleni küzdelem, és ezen a téren sokat kell tettünk együtt" - mondta. Oroszországban 1.500 abortuszmegelőző központot nyitottunk meg az anyasági klinikákon és az egyházközségekben, valamint a szülési központokban. Rámutatott arra is, hogy Oroszországban az abortuszok száma az elmúlt öt évben 25 százalékkal csökkent.

A pátriárka hozzátette, hogy a tömeges abortusz elleni küzdelem legjobb módja nem csak az abortuszt támogatók megcáfolása, hanem a nők arra való ösztönzése, hogy ne gyermekeiket gyűlöljék, illetve segítsék az abortuszon gondolkodó nőket egy esetleges válsághelyzetben. Az egyházfő 2000-ben azt mondta a kongresszus résztvevőinek, hogy elemezzék, miért választják inkább a fiatal nők az abortuszt. Azt mondta, meg kell oldanunk az olyan problémákat, mint például a bizonytalanság, a szülők haragja, a társadalmi nyomás és a szegénység, amelyek a nőket arra ösztönzik, hogy efféle gyilkosságot kövessenek el. Kirill kérte a politikai vezetőket és az ortodox püspököket, hogy dolgozzanak együtt azért, hogy a várandós nők számára otthonokat teremtsenek. "Azt nem állítom, hogy minden tökéletesen működik; vannak még kérdések az egyház és állam közötti kapcsolatokban, de figyelmeztetésemet meghallgatták” - jelentette ki.

Az orosz főpap kétszer hívta fel az orosz parlament figyelmét az abortuszok "szörnyen magas" számára. Rámutatott, hogy 2016-ban Oroszországban 650 000 abortuszt követtek el. Ez a szám közel akkora, mint Tyumen 744 ezer fős városa. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül egy ekkora városnyi ember vesztette életét - jegyezte meg.

Az Ortodox Egyház Szociális Kongresszusának a fő célja, hogy párbeszédre hívja az orosz társadalmi projektek vezetőit, a plébániáit, a szociális szféra vezetőit, a szerzetesrendeket és az önkénteseket. A kongresszuson Kirill arról is beszélt, hogy az egyház és a kormány hogyan ösztönözheti és támogathatja a nagycsaládokat. Az ortodox kereszténység egyik jelentése szerint az orosz ortodox egyház több mint 4000 "szociális ügynökséggel, projektekkel és kezdeményezéssel rendelkezik." Több mint 400 női szerzetesrend, 52 női menedékszállás, több mint 100 humanitárius segítségnyújtó központ, több mint 40 jótékonysági központ, 400 a fogyatékkal élőknek és 95 a hajléktalanok szánt projektet működtetnek. Emellett több mint 500 ortodox egyházi szervezet támogatja a szenvedélybetegek leküzdésében az embereket.

Szerk: A gyilkosság a keresztény egyházak szerint bűn, de a legtöbb világi törvény is bünteti a gyilkosságot. Hogy az abortusz minek minősül arról megoszlanak a vélemények, azonban a kersztény álláspont világos. Talán ha hazánkban is minden gyerek megszülethetne több meddő házaspár is vállalhatna gyereket, nem fogyatkozna a népesség, lenne aki eltartsa az idős, beteg nagyszülőket és egy egészségesebb és boldogabb társadalom jöhetne létre.

Forrás: LifesiteNews

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú