Találkozás Istennel, közösség, útkeresés, dicsőítés, tanúságtételek és szüntelen imádság… „Csupán” ennyire számíthat az, aki részt vesz idén júniusban az I. Máriabesnyői Mladifesten. A fesztiválról a találkozó két főszervezőjét, Bese Gergő atyát és Kocsis Domit kérdeztük. Figyelem, kulisszatitkok következnek!

- Domi, mesélj kicsit magatokról! Kik vagytok és mi a feladatotok a szervezőcsapatban?

Domi: dr. Kocsis Anita Dominika, 34 éves, 164 cm magas, a súlyom titok, katolikus nő vagyok, ügyvédként dolgozom a saját irodámban és van egy tanácsadó cégem, közbeszerzéssel, ingatlan-, és cégjoggal, valamint gyermek- és családjoggal foglalkozom legfőképp, szabadidőmben vitorlázom és kertészkedem. A hivatalos dolgaim mellett rengeteg kreatív dolgot csinálok, ami feltölt, kiegyensúlyoz és inspirál.

A Mladifest szervezésében rengeteg lelkes önkéntes segít, ebből én is bőven kiveszem a részem (honlaptervezés, Mladifest Club Est kitalálása, regisztráció, kapcsolattartás, pályázatok és szerződések írása, e-mail és telefonos ügyfélszolgálat üzemeltetése, és minden egyéb, ami egy fesztivál megszervezéséhez kell).

És Gergő atya? Ő a fesztivál megálmodója! A kolduló rendeket megszégyenítő eredményességgel tudta kiharcolni, hogy valamennyi támogatást kapjunk a programra, hogy Máriabesnyő befogadjon minket, ezen kívül iskolákba jár népszerűsíteni a találkozót, médiaszerepléseket vállal és a kapcsolati tőkéjét a rendelkezésünkre bocsátja.

- Honnan jött a fesztivál ötlete?

Gergő atya: 2008-tól minden esztendőben részt veszek a medjugorjei Ifjúsági Fesztiválon. Mondhatom, hogy meghívásom az Úr szőlőjébe is ott történt, ami miatt különös helyet foglal el a szívemben. A tavalyi esztendő azonban több okból is más volt. Két busszal mentünk, többségében 20 év alatti fiatalokkal és a megszokotthoz képest is sokkal melegebb volt az idő. A Lélek azonban a forróságban is dolgozik. Augusztus 5-én, a záró szentmise előtt az utolsó tanúságtevő egy hölgy volt Franciaországból, aki elmondta, hogy megrendezték Párizsban a francia Mladifestet. Felkaptam a fejem és azt mondtam a mellettem ülőnek, hogy 2018-ban nálunk is lesz fesztivál. Aztán a Lélek tovább dolgozott és most ott tartunk, hogy reményeink szerint egy igazán Szentlelkes találkozót rendezünk meg.

Domi: Gergő atyát jól ismerem, évek óta intézem a jogi ügyeit és segítek a dolgai szervezésében. A tanítványai bajba kerülésétől kezdve sok mindenben segítettem már neki és kialakult köztünk egy jó munkakapcsolat. Mindketten ’83-as születésűek vagyunk, azonos energiaszinttel és értékrenddel, és hasonlóan elhivatottak vagyunk a Mladifest csodájának népszerűsítésével kapcsolatban. Gergő atya mesélt az ötletéről és feltette a kérdést, hogy vállalom-e, mert ha vállalom, akkor lesz Mladifest, mással neki se kezdene. Ismeritek, a mondást, „Ha hazudsz is, azért jól esik”...

- Miért éppen Máriabesnyő?

Domi: Olyan helyszínt kerestünk, ami közel van Budapesthez és jól megközelíthető, hogy azoknak, akik csak 1-1 napra szeretnének odalátogatni, könnyebb legyen a kijutás. Egy olyan Mária-kegyhelyet akartunk, ami szép környezetben van, és bővíthető, ha esetleg nem 1500, hanem 5000 fős lesz a fesztivál!

Gergő atya: Valóban ez volt a hivatalos szöveg. Tulajdonképpen azért lesz Besnyőn a találkozó, mert ott nőttem fel és úgy gondolom, hogy az a Világ közepe.

- „Minden lehetséges annak, aki hisz”. Ezt választottátok a fesztivál mottójául. Mit mond Nektek személyesen ez az igevers?

Domi: A sok egyeztetés mellett egy ideig nem jutottunk közös nevezőre. Én olyan mottót szerettem volna, ami általános bíztatás és buzdítás, hogy akár hisz az ember, akár ne, ezzel tudjon azonosulni. Küldtem Gergőnek az ötleteket, de mindegyikre nemet mondott, én meg elszomorodtam. Aztán kinyitottam a telefonomat és megakadt a szemem a háttérképemen: egy angyal van rajta, aki a Napot tartja, a szöveg pedig: „Minden lehetséges annak, aki hisz”. Közel másfél éve ez a háttérképem és a hitvallásom is. Elküldtem neki és ebben megegyeztünk.

Gergő atya: Nekem is nagyon sokat jelent ez az ige és a szervezéssel kapcsolatos akadályok leküzdéséhez nagy erőt ad. Tanári és papi pályámat végig kísérték, kísérik a próbatételek, a kilátástalan helyzetek. Ha nem hinnék Isten irgalmában, szeretetében és abban, hogy terve, célja van velem, már biztosan összeomlottam volna a terhek alatt.

- Kiket vártok Máriabesnyőre?

Gergő atya: A célközönség a 16-35 közötti korosztály, de tulajdonképpen bárki jöhet, aki elfogadja a fiatalos stílust, a hangos zenét, a szabadabb témákat, a hangos fiatalokat. Nyitott szívű embereket várunk.

Domi: Eredetileg 30 éves korig akartuk meghirdetni a programot, de mi is szeretnénk elmenni a bulinkra, így lett 35 év a korhatár. Azóta sok visszajelzést kapunk, hogy idősebbek is akarnak jönni, ezért azt a választ szoktam adni, hogy mindenkit várunk, aki hívő, vagy csak érdeklődő, és nem zavarja, hogy apácák fognak táncolni a színpad előtt (meg estére mi is), hogy sokan a füvön fogunk ülni, hogy este 10-kor még tartani fog a program, és hogy tornateremben, sátorban és családoknál alszunk.

- Milyen programokkal készültök?

Gergő atya: Három fontos pillére van a találkozónak. A legfontosabb a szentmise, szentségimádás, melyet más-más atyák tartanak és az ő karizmájukból megláthatjuk, milyen gazdag és sokszínű az Egyházunk.

Domi: Hát igen, liturgikus téren a B-középnek való programokkal készülünk! A szentmisén és a szentségimádáson túl lesz reggeli ima, szentgyónás, zenés-táncos dicsőítés, rózsafüzér, este tánc, jön Fábry Kornél atya, Marinkó atya Medjugorjéból, Böjte Csaba, és még sorolhatnám.

Gergő atya: A második pillér a tanúságtevők, akik a civil élet számos területéről érkezve mutatják be a fiataloknak, hogy a misszió nem csak a papok feladata, hanem minden megkeresztelt emberé és hittel minden akadály leküzdhető.

Domi: A harmadik pillér pedig a civil „falu”, ahol mindenféle aktivitás lesz található: pl.: A nővér meghallgat, A pap válaszol, Kreatív kézműves sátor, drogprevenció és abortusz keresztény szemmel. Valamint bemutatkoznak különböző közösségek: katolikus zarándokcsoportok, kopt keresztények, a Nem Adom Fel érzékenyítő csapat, stb.

- Mit mondanátok azoknak, akik még vacillálnak a részvételen? Miért lesz más a Mladifest, mint egy szimpla nyári tábor?

Domi: Mert Isten a fővédnöke, ezt kevés fesztivál mondhatja el! A Mladifesten a külcsín és a belbecs is megvan. Ez egy kapocs régi és új között: sokunk nagyszülei voltak Medjugorjéban, volt egy időszak, amikor trendi volt zarándoklatokra menni. A Mladifest megmutatja, hogy ez még mindig az!

Gergő atya: Hiszem, hogy az Isten áldása kíséri ezt a találkozót. Már az előkészületekben is megtapasztaltuk az Úr keze művét és remélem, hogy ez a kéz továbbra is óvja a munkánkat és kisegít, amikor elakadunk. Fontos, hogy az ima áthatja majd a fesztivált. Új szív – ezt akarjuk, hogy magukkal vigyék a résztvevők és visszatérjenek jövőre is.

Ha több infóra vagy kíváncsi, olvasd el a programajánlónkat, vagy látogass el a Mladifest honlapjára ill. Facebook-eseményére!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú