alt

2013. november 26.-án, Krisztus Király vasárnapján, a hit éve lezárásakor Ferenc pápa bemutatta az Evangelii Gaudium, az Evangélium öröme címet viselő apostoli buzdítását.

Ferenc pápa az Evangelii Gaudiumban határozza meg azokat az irányokat és hangsúlyozza ki azokat a célokat, amelyek a jövőben a Katolikus Egyház működését meghatározzák majd. A 220 oldalas és 288 paragrafust tartalmazó dokumentumban jelentős szerepet kap a jelenlegi gazdasági és társadalmi rendszer kritikája, a kiszolgáltatott és szegény néprétegek felkarolása és az evangelizáció.

Ferenc pápa – az ötödik parancsolatra hivatkozva; Ne ölj! – fogalmaz meg kritikát a szabad piaccal, a kapitalizmussal és a fogyasztói társadalommal szemben. Apostoli buzdításában elítéli a minden erkölcsöt nélkülöző versenyt, a szegények kizsákmányolását, a mérhetetlen pazarlást és a teremtett világ értékeinek rombolását.

„Megteremtettük az eldobhatóság kultúráját, amelyben már maguk az emberek is fogyasztási áruk: használják, majd eldobják őket.” Ferenc pápa szavait jól illusztrálja Santiago ’Bou’ Grasso, egy argentin származású grafikus, animációs rövidfilmje. A rövidfilm címe El Empleo, A munka. A pápa szerint napjaink pénzimádata az ószövetségi bálványimádathoz hasonlít leginkább.

Ferenc pápa ugyanakkor arra kéri a katolikus híveket, hogy Jézus Krisztust kövessék; utasítsák el a pénz mindenek feletti hatalmát, életük ürességét ne a tárgyi javak birtoklásával, hanem a krisztusi szeretettel töltsék be és viseljék a szívükön a világ szegényeinek sorsát. A katolikus papokat arra buzdítja, hogy menjenek ki a templom falain túlra és „szolgáltassák ki” Jézus Krisztust a világnak.

Forrás: Ne dobd el az embert!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú