Európának szüksége van a fiatalok elkötelezettségére és hitére – hangsúlyozta Ferenc pápa abban az üzenetben, amelyet a 36. taizéi ifjúsági találkozó résztvevőinek küldött.

Ebben a katolikus egyházfő idézte apostoli buzdításának 244. pontját, ami szerint sokkal nagyobb lenne a keresztény örömhír hirdetésének hitelessége, ha a keresztények felülemelkednének megosztottságaikon. Ehhez próbál igazodni a december 28-tól január 1-ig tartó, Strassbourgban, Elzászban és Ortenau-ban rendezett találkozó is. Amint a taizéi közösség priorja, Alois testvér a Vatikáni Rádió kérdésére elmondta, „szeretnénk megélni, hogy az egyházra úgy tekintsünk, mint egy nagy barátságra, amit ki kell terjesztenünk minden keresztényre.

Valamennyi kereszténynek össze kell fognia, hogy megértesse a világgal az evangélium üzenetét." E mellett a találkozó célja az emberek közötti és az európai kiengesztelődés, plébániák meglátogatása, találkozás a szegényekkel, kiscsoportos imaórák megtartása, és bizalom megerősítése a hitben, a mai nehéz időkben. Ferenc pápa áldását adta a találkozó résztvevőire, az őket befogadókra, a taizéi testvérekre, a lelkipásztorokra. (Kapcsolódó videó)

A francia város gótikus székesegyházában Alois testvér, a közösség perjele jelentette be, hogy a következő Taizéi találkozót 2014. december 29. és 2015. január 2. között Prágában rendezik meg. Dominik Duka prágai bíboros érsek és Daniel Fajfr lelkész, a cseh egyházak ökumenikus tanácsának elnöke jelen volt Strasbourgban, hogy megerősítse a hírt.

Duka bíboros meghívta a fiatalokat a cseh fővárosba, amely Európa szívében található. Az ország történelmének kezdete óta spirituális és kulturális központként működött nemcsak nemzeti, de Közép-Európa szintjén is – hangsúlyozta Duka bíboros. A prágai várnegyed, a Szent Vitus székesegyház és más keresztény templomok fogadják majd a fiatalokat a 2014-es év végén.

A Taizéi találkozó Strasbourgban a plébániákon tartott imavirrasztásokkal, a „népek ünnepével” zárult le. December 31-én este a szilveszteri közösségi ima során Alois testvér a keresztények kiengesztelődésére szólított fel, hogy az emberek és a népek közötti közeledés kovászává váljon. A szeretetközösség csak akkor lehetséges, ha a középpontba helyezzük a megbocsátást, amely vonatkozik a béke megteremtésére is az emberi családban.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú