A The Times Ferenc pápát választotta az év emberének. Vajon, hogy történhetett ez meg egy ilyen egyházellenes, ateista világban?

Ferenc pápa megválasztása után azonnal lépéseket tett, hogy a Katolikus Egyház hitelességét aláásó ügyekben megoldások szülessenek. A pápa radikális reformokat vezetett be a Vatikánban. Megkezdődött a Vatikáni Bank körüli korrupciós ügyek felszámolása, a bűnösök számonkérése, a bank éves pénzügyi forgalmának átláthatóvá tétele, a szőnyeg alá söpört pedofil ügyek kivizsgálása.

A pápa eddig sosem tapasztalt szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot. Szót emelt a szegényeket kizsákmányoló, érdekeiket semmibe vevő gazdasági rendszerek ellen. Felemelte a hangját a pénz modernkori istenítése ellen; "A pénznek szolgálnia kell és nem uralkodnia." A pápa példamutatóan visszafogta a felesleges költekezést a Vatikánban és az egész papság körében. A változások élére állt. Minden, a hivatalával járó, luxust visszautasított. Többek között árverésre bocsátotta az ajándékba kapott Harley-Davidson motorját és a befolyt pénzösszegből árvaházat alapított.

Ferenc pápa közvetlensége és emberszeretete mára legendássá vált nemcsak a katolikus emberek, de az egész világ szemében. A pápa a szívén viseli az emberek sorsát. Számára minden ember ugyanolyan fontos. Legyen az akár ateista, akár meleg. A pápa mindamellett, hogy nem szakíthat az Egyház tanításával a homoszexualitással kapcsolatban, mégis magához öleli a homoszexuálisokat. A melegekről adott nyilatkozatában önmagának és a katolikus híveknek is felteszi a kérdést; "Ki vagyok én, hogy ítélkezzem a melegek fölött?". Ha valaki Istent keresi, tartson ő bárhol is a hitében, segíteni kell őt a Krisztus felé vezető úton. A pápa elfogadhatatlannak csupán azt tartja, ha valaki "kampányol" a homoszexualitás mellett.

Az egyházfő jelentős szerepet szán a nőknek is az Egyházban, mert, mint mondta, ők tanúskodtak először arról, hogy Jézus Krisztus feltámadott. Határozottan elítéli a nők gazdasági és egyéb kizsákmányolását illetve a velük szemben elkövetett mindenfajta erőszakot. Ferenc pápa egy esetben személyesen is felhívott egy argentin nőt, aki nemi erőszak áldozata lett, hogy tudassa vele együttérzését és támogatását. Mindemellett egyértelművé tette, hogy a női papságot nem tartja a Katolikus Egyház számára járható útnak.

Ferenc pápa népszerűsége annak tudható be, hogy nem él, illetve nem él vissza a Katolikus Egyház által ráruházott hatalommal. A pápaságot és az ezzel járó feladatait szolgálatnak tekinti és alázattal tesz eleget a kötelezettségeinek. A pápa egyszerűsége, közvetlensége, az emberek felé való nyitottsága és gyengédsége a jószándékú emberekből szimpátiát vált ki. Szentmisét tart a fiatalkorúak börtönében, Down-szindrómás fiút visz a pápamobilon, hajléktalan emberekkel találkozik és enni ad nekik. Azt hiszem, hogy meg is adtam a választ a bevezetőben feltett kérdésemre. Az önzetlen, feltétel nélkül szeretet megnyitja az emberek szívét.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú