Párkapcsolat, Istenkapcsolat, önmagammal való viszony. Ezen témakörök várták a lelkes, mosolygós és érdeklődő fiatalokat a Chemin Neuf Közösség hétvégi lelkigyakorlatára, február 15 és 16-án.

A Chemin Neuf jelentése „új út”. Ez a közösség Franciaországban alakult, pontosabban Lyonban, még az 1973-as esztendőben. Ökumenikus elhivatottságú, katolikus közösség, melynek mára több mint 2000 tagja van s a közösségi élet különböző módjait választva szerzetesek, családok, házaspárok élnek Jézust követve.

A hétvégének otthont adó Szent Angéla Gimnáziumban családiasan, welcome tea és welcome sütik társaságában a közösség tagjai fogadtak. Flash mob, szórakoztató ismerkedős játékok, zene, tánc alapozták meg a szombati nap kezdetét. A lelkigyakorlatra érkező fiatalok közt volt református, evangélikus és baptista is alátámasztva az ökumenikus elhivatottságát a Chemin Neuf közösségnek.

A program minőségét olyan tanúságtételek biztosították melyek példaként hozhatók a mai fiatalság elé. Elsőként az ember létének alapja, miszerint „Arra lettünk teremtve, hogy szeressünk és szeretve legyünk.”, valamint a Biblia tanítása az ember teremtéséről vezette be a lelkigyakorlat témáját. Párhuzamokat vonva az aktuális kérdések és az egyház tanítása között, haladt az elmélkedés, a férfi és nő különbözőségétől kezdve a szexualitásig. Az ebédet követő második tanúságtételi szakaszban Dóri és Peti a házasságukat megelőző időszakról beszélt, az elfogadásról, a döntésről, a másik személyével illetve az önmagunkkal való viszonyunkról.

A nap további részében fiúk és lányok külön fórumon beszélhették meg az ún. „kínosabb kérdéseket”, nyíltan, őszintén, tabuk nélkül. Kiváló lehetőség a másik életének példázatából erőt meríteni és a kérdéseink válaszra találására.

A kiscsoportokban történő megosztás fontos eleme volt a napnak, hiszen nyíltan és bátran oszthattuk meg a csoporttal azokat a dolgokat, amik belül hálával vagy épp nyugtalansággal töltöttek el. A megosztást követően szentségimádáson vettünk részt.

A nap zárásaként dicsőítés emelte a szíveket közelebb az Úrhoz, valamint lehetőség nyílt a bűnbánatra és a gyónásra.

A találkozó második és egyben záró napján került sor a harmadik tanúságtevésre, melyben az Isten felé irányuló szeretetünk fontossága lett megvilágítva, ezzel kiegészítve a „Hogyan szerethetünk szabadon?”, témakör, hármas tagoltságát.

Ezen a lelkigyakorlaton sok olyan kérdésre kaptak választ az ide látogató érdeklődők, melyek akár a házasság, párkapcsolat, saját magammal való kapcsolat vagy épp az Istennel való kapcsolatban merültek fel. A tanúságtevések hiteles példákat állítottak, melyek a szeretet megismerésére és szabad gyakorlására mutattak egy lehetséges járható utat.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS