,,Mert megölhették hitvány zsoldosok, és megszűnhetett dobogni szíve – Harmadnapra legyőzte a halált. Et resurrexit tertia die.” Így ír Pilinszky János húsvét misztériumáról Harmadnapon című versében. Elmélkedni húsvét titkáról nem könnyű. Hiszen emberi ész fel nem foghatja, mekkora ajándékot kaptunk Krisztus kínszenvedése, kereszthalála és föltámadása által.

Megsejteni azonban van esélyünk. Lehetőséget kell adnunk magunknak arra, hogy gondolkodjunk húsvét csodáján és ne csak a színes tojásokat és a különféle színpompás nyulakat párosítsuk az ünnephez. Húsvét misztériuma alatt Jézus kínszenvedését, halálát és feltámadását értjük. Tágabban szemlélve tekinthetjük Krisztus egész életét misztériumnak, de a tökéletes megdicsőülés ebben a háromnapos folyamatban teljesedik ki. Emberi ésszel talán a feltámadás ténye a legnehezebben elfogadható. Pontosan ellentétben áll a ,,semmi sem biztos, csak a halál” kijelentéssel. Krisztus nyomán, Őt szemlélve és hitünkben megerősödve bizton mondhatjuk, hogy földi életünk csak előcsarnoka az üdvösség utáni állapotnak.

Napjainkban a másokért vállalt szenvedés és áldozat sem nevezhető magától értetődőnek. Krisztus meghalt értünk. Vajon mi képesek lennénk életünket adni barátainkért? Mindazok, akik igennel feleltek a kérdésre, továbbmehetnek. Mi van az ellenségeinkkel, minket gyűlölőkkel? Őértük is képesek lennénk meghalni? Azt hiszem, itt valamennyien elbuknánk. Jézus nem bukott el. Utolsó szavai is végtelen szeretetét hirdették, mikor kérte az Atyát: „Bocsáss meg nekik, nem tudják, mit tesznek!” Sokszor a megbocsátás is nehezünkre esik. Erre hív minket Krisztus. Bocsássunk meg egymásnak és magunknak. Engesztelődjünk ki és éljünk az Ő szeretetéből táplálkozva! Próbáljunk saját szenvedéseinkre máshogy tekinteni.

Mindnyájunknak részünk van különféle szenvedésekben, ezért úgy gondolom, mindannyiunkban bennünk él húsvét misztériumának egy része. Ajánljuk fel ezeket a szenvedéseket másokért! Tekintsünk a fájdalmakra, mint minket megerősítő tényezőkre! Szeretettel. Békésen. Áldott húsvétot Mindnyájunknak!

(Kép: Salvador Dalí: Krisztus a kereszten)

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú