2014. december 28-a, vasárnap. Ezen a hideg estén körülbelül 500 fiatal gyűlt össze a Magyar Szentek Templomában indulásra készen. Imádkoztunk. A Taizé Közösség európai találkozójának 2014 - 2015-ös helyszíne Prága volt. Ebben a gyönyörű városban gyűlt össze közel 30.000 fiatal. A szívünkben ott lángolt az akarat tüze, hogy közösséget alkossunk és imádkozzunk, hogy találkozzunk Jézussal.

Amikor megérkeztünk magyar önkéntesek fogadtak és mindenféle hasznos információval láttak el minket; térképpel, bérlettel, programfüzettel. Azt reméltük, hogy családoknál szállásolnak el minket, de végül egy iskolában kaptunk helyet. Ez a csalódás azért volt fontos, mert ezáltal érkeztünk meg lelkileg is a találkozóra. Itt engedtük el az elvárásainkat, a terveinket és itt váltunk szabaddá arra, hogy átadjuk magunkat a találkozó szellemiségének és elinduljunk egy lelki zarándokúton.

A szállás elfoglalása után rögtön elindultunk, hogy felfedezzük Prágát. Festői környezet fogadott minket, amit csak még szebbé tett a hóesés. Magával ragadott minket a karácsonyi ünnepet idéző kirakodóvásár hangulata. Igyekeztünk magunkba szívni a város minden illatát. A napjainkra a közös esti imádságok tették fel a koronát, ahol a taizéi testvérek vezetésével több ezren imádkoztunk együtt. Szinte libabőrös lettem, amikor megéreztem Jézus Krisztus mindent átható jelenlétét.

A délelőtti programok - imádság, reggeli, kiscsoportos beszélgetés - általában az iskolában zajlottak. A beszélgetések alkalmával megtapasztalhattuk, hogy mennyire különbözőek vagyunk, mennyire más kultúrából érkezünk. Megismerhettük egymást, és a másik emberen keresztül azt az országot, ahonnan ő érkezett. Háborúk, béke, politika, globális problémák, szolidaritás, lelki élet, istenkapcsolat és még megannyi téma merült fel a beszélgetések során. A központi kérdés minden beszélgetésben ugyanaz volt; "Mit tehetek én ezekért az ügyekért?"

Délután megannyi előadás és workshop közül lehetett választani, amelyek Prága templomaiban, iskoláiban, egyetemi épületében kerültek megrendezésre. Az előadások többek között az istenkapcsolattal, szolidaritással, tudomány és vallás kapcsolatával, a kereszténység és a világpolitika viszonyaival foglalkoztak.

Szilveszter este a szállásunkon közel 200 fiatal társaságában imádkoztunk éjfélig. Mi, magyarok elénekeltük a himnuszunkat és a rövid tűzijáték után megkezdődött a "nemzetek ünnepe". Német, szlovén, lengyel, ukrán, olasz és magyar fiatalok együtt ünnepeltük az Új évet. A következő találkozó Valenciában lesz. Gyertek el! Megéri!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú