Az ökumené görög eredetű szó, melynek a jelentése; egyetemes, az egész világot érintő. A múlt század huszas éveiben, protestáns kezdeményezésre indult el az ökumenikus mozgalom azzal a céllal, hogy a meglévő hitnézeti különbségeket tiszteletben tartva, meginduljon a felekezetek közötti közeledés, a közös pontok, az alapvető hitnézeti egyezőségek keresésével és hangsúlyozásával.

Nagyon fontos, hogy egységben legyünk. Legalább mi, keresztények, mutassunk példát és szeressük egymást. Ez az alapja annak, hogy hitelesen tudjuk közvetíteni mások felé a keresztény vallás kincseit. Ha köztünk széthúzás van, akkor hogyan várhatjuk, hogy a világban béke legyen?

Az, hogy összetartunk és szeretjük egymást, nem azt jelenti, hogy azonosulunk a másik hitével, hanem azt, hogy tiszteletben tartjuk.

“Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság… Hogy mindnyájan egyek legyenek úgy, ahogyan te, Atyám, énbennem, és én tebenned, hogy ők is bennünk legyenek, hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél engem.” (Jn 17)

Annyira tiszta és szép dolgot tanít Jézus, annyira nagy csodát, hogy az szinte felfoghatatlan és nem mondja azt, hogy ezt csak a kiváltságosok kapják meg, hanem bárki, aki hajlandó engedelmeskedni a szavának. Nyissuk hát ki a fülünket és a szemünket, mert minden itt van előttünk. Semmi más nem kell hozzá, csak tiszta szív és őszinte akarat, csak befogadónak kell lennünk arra a csodára, amit megtanított nekünk Jézus, aki hajlandó újra és újra elmagyarázni nekünk, türelmesen, szeretettel, hisz minden leírt szava kincs és felfoghatatlanul nagy érték.

"Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, ahogy a tyúk szárnya alá gyűjti csibéit, de nem akartátok.” (Mt 23,37)

Újra és újra nemet mondunk Jézus Krisztusnak, ha nem teszünk az egységért. Ehhez az első lépés az, hogy minden méricskélő, ítélkező gondolkodásmódot elhagyunk, és mindenkire Isten szemével nézünk, hisz másnak nincs is értelme. Te is fontos része vagy az egésznek, és neked is, itt és most, ma kell tenned az egységért, a szépért, a jóért. Ma is Istent kell választanod.

Ha csak imádkozunk az egységért, akkor is nagyon sokat teszünk, de ha közösségek között építünk hidat, teremtünk kapcsolatot, akkor az már hatlamas előrelépés. Tökéletesek úgy sem leszünk, de törekednünk kell rá, hogy Isten útját járjuk, mert Jézus az út, az igazság és az élet.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú