A nő és a férfi közötti nemi viszonyrendszerről már-már könyvtárakat megtöltő monografikus írások születtek, legyen az történeti, pszichológiai, szociológiai vagy éppen vallási megközelítésből. Ez valószínűleg a jövőben sem fog megváltozni. Amilyen bonyolult lélektana van az embernek, úgy az egész társadalmat körülölelő technikai, illetve gazdasági változások is mindig új helyzetet teremtenek a két nem viszonyrendszerében. Kétség sem férhet hozzá, hogy jó néhányan Európában a „gender” ideológusok körében a két nem közötti konfliktus megoldására a nemek eltörlésében látják a megoldást.

De egyáltalán beszélhetünk-e a két nem közötti konfliktusról? Lehetséges, hogy ez csak egy apró felfújt dolog, amit megint a genderisták találtak ki? Azt hiszem, nem.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a két nem között ott tátong egy olyan biológiai másság, különbözőség, amit nem lehet áthidalni. Mert például ki nem gondolt már arra, hogy azzal a lánnyal/fiúval milyen jó lenne együtt lenni? Vagy kinek nem volt már erotikus gondolata a nőkről/fiúkról? A fantáziák mellé pedig időközönként egyfajta előítéletek, megbélyegzések is erőteljesebben társulhatnak a másik nem felé, ha csalódásokkal, visszautasításokkal, vagy az agresszív viselkedés formáival találkozunk. Talán itt jöhetnek szóba a következő kérdések: Ki nem érzett időnként csalódást a másik nem iránt? Ki nem érezte már úgy, hogy a másik nemmel nem érti meg jól magát? A témát leszűkítve tehát megjegyezhetjük, hogy a biológiai különbözőség képes konfliktusokat, meg nem értéseket generálni, amelyek akár később véresen komolyan hatással lehetnek, akár az egész nemmel szembeni viselkedésünkre; társadalmi szinten pedig akár egy Robert Merle-féle világ kialakulását is eredményezhetné.

Hogyan álljunk hozzá a másik nemhez, hogy az gyümölcsöző legyen? Ferenc pápa gondolataival egyetértve, azt hiszem, a nyitás útja lehet a legmegfelelőbb választás a probléma kezeléséhez. A másik fél is a testvéred, ezért őérte is felelős vagy. Merjünk megértőek, kommunikatívak, barátságosak lenni, hogy a másik nemet megismerjük. Mindezt a legtermészetesebben, félreértések nélkül. Ily módon pedig nem csak azt fogjuk észrevenni, hogy a másik nemben is sokszor ugyanazok a vágyak, hibák, félelmek, sztereotípiák élnek, mint tebenned, hanem, hogy a másik nem tagjai között is sok olyan értékes ember van, akiktől tanulhatunk. Legyen tehát bátorságod és beszélgess!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú