Mindenki számára ismerős az érzés, amikor meg szeretné venni egyik kedvenc sportautóját, extra komfortos full panorámás lakását, szuper-síkképernyős többdimenziós tévéjét és így tovább. Gyűjtünk rá és alig várjuk, hogy a miénk lehessen. 

Amikor végre megszerezzük és bekapcsoljuk, beindítjuk, kipróbáljuk, néhány napon vagy héten át örülünk neki, forgatjuk, nézegetjük, használjuk majd kicsit később már nem is tűnik olyan csúcs szupernek az a TV, olyan nagyszerűnek az a lakás, az újdonság varázsa az idő múlásával folyamatosan csökken. Idővel szeretnénk lecserélni, de nem tudjuk, nincs rá pénz vagy nehéz eladni a régit.

Vajon mi van a háttérben? A birtoklás? A használat? Az élmény?

A tartós vagyontárgyak esetén, mint például az ingatlanok különösen nagy feszültséget okozhat, ha ráununk tárgyainkra vagy lakóhelyet szeretnénk váltani, de nem tudunk. Előkerülnek olyan gondolatok, hogy nem is ezt a méretűt, színűt, formájút, elhelyezkedésűt szerettük volna megvenni vagy jobb lenne nagyobb, színesebb, szélesebb, gyorsabb, nívósabb, szebb, ami ugyanannyiba kerül. Mindez végül oda vezet, hogy soha nem leszünk elégedettek azzal, amink van és megszabadulni is nehezebb tőlük mivel a vásárlás után sok tárgy veszít az értékéből, vagy netán hitelből vettük. A velünk együtt öregedő kis veterán autóknak is megvan a maga varázsa, ezalatt az idő alatt mégis úgy érezhetjük szürkébb és egyhangúbb az életünk.

Mindezt a végeláthatatlan folyamatot szemlélve ugyanakkor van egy jó hírem a tárgyak függőségétől szenvedők és nagyobb szabadságra vágyók számára! Már léteznek és egyre népszerűbben azok az internet alapú, különféle közösségi megosztó oldalak, melyek feloldják a birtoklás okozta egyszínűség és röghöz kötöttség fájdalmait (például Airbnb, Huber).

Különösen azok fiatalok, akik a Z-generáció tagjai, kevésbé ragaszkodnak ahhoz, hogy a tulajdonukban legyenek a fontosabb vagyontárgyak (lakás, autó, technikai berendezések). Ők a vagyontárgyaknál többre értékelik, azt hogy új élményeket gyűjtsenek, kipróbáljanak több eszközt, világot lássanak vagy szórakozhassanak. 

Számos szolgáltatás megosztó oldalt ismerünk már a személyszállítás vagy a lakásbérlés illetve az idegenforgalom piacán, mely megadja nekünk ezeket a lehetőségeket.

Egy tulajdon nélküli életben sokkal nagyobb a mobilitás és a szabad választás lehetősége. Eldönthetjük, hogy budapesti garzonban vagy budaörsi előkertes társasházban akarunk-e lakni, vagy alkalomadtán a spanyol Riviérán.

Dönthetünk amellett, hogy diákjegy-áron utazzunk le kényelmesen autópályán Budapestről Nagykanizsára vagy kitegyük magunkat a tömegközlekedés okozta kellemetlenségeknek. Választhatunk aközött, hogy szállításra alkalmas kombit majd hévégén sportautót vezetünk. Vagy kicserélhetjük lakásunkat egy világ másik pontján élő emberrel így külföldön élhetünk anélkül, hogy a szállás gondot jelentene.

Mindez a választás és a változatosság szabadságát nyújthatja nekünk, anélkül, hogy eladósodnánk, vagy velünk együtt öregednének olyan tárgyak, melyek gyorsan elértéktelenednek. Ha jobban belegondolunk, a klasszikus könyvtárak már évszázadok óta kínálják fel számunkra ezt a szabad választás lehetőségét.

A vagyonhoz való ragaszkodás frusztrálttá tehet minket, ha nem tudjuk megvenni, amit akarunk, illetve ha megveszünk is könnyen ráununk és egy idő után már nem okoz örömek a birtoklás ténye. A megoldás kézenfekvő, ha a szabadságot választjuk, és inkább béreljük, megosztjuk javainkat, megosztott szolgáltatásokat veszünk igénybe ezáltal változatosabb, olcsóbb, könnyebb és kalandosabb lehet az életünk. Olyan autókban ülhetünk melyeket soha nem tudtunk volna megvenni, olyan helyeken lakhatunk ahol egy emberéletnyi fizetés is kevés lenne, hogy lakást vegyünk.

Más kérdés, hogy a kapott szabadságot mire használjuk és az esetlegesen megspórolt pénzzel hol gyűjtünk magunknak kincseket. A birtoklástól való függetlenség, az értékeink körüli állandó gondoktól való szabadság, viszont egy boldogabb élet lehetőségét is felkínálja nekünk. A választás csak rajtunk áll.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú