„Orsolya kedves! Köszönjük, hogy bejelentkeztél a hétvégi találkozóra. Szeretettel várunk! Imával, a szervezők” - Vakon Zsolt atyától már kedden kaptam e-mailt, hogy jelentkezésem a hétvégi regionális taizéi találkozóra beérkezett. 

Nagyon vártam. Bár kicsit zavarban is voltam, ugyanis én még nem jártam Taizében. A nagyváradi találkozóig lelkesen olvastam Taizé történetéről, alakulásáról. Roger testvér – az alapító - egy rendkívüli személyiség volt, nagyon szimpatikusak a gondolatai. 

Zavaromat azonban a péntek délután teljesen eloszlatta. Közös imádsággal kezdtük a találkozó első napját a Posticum kápolnájában. Bevallom, nem szeretek énekelni, mert nem az erősségem, de a taizéi dalok vittek magukkal, egy pillanatig nem volt kérdés, hogy énekelek-e vagy sem. Könnyen tanulható, de nagyon mély énekek ezek, amelyben igazán éreztem, hogy aki énekel az duplán imádkozik – aki hamisan az pedig triplán! A közös ima után Böcskei László megyéspüspök mondott néhány kedves szót, egyben megnyitotta a három napos programot. Utána James és Kilian taizéi testvérek mutatkoztak be. Kiderült, hogy a találkozón többségben voltak azok, akik még nem jártak Taizében - de annál kíváncsiabbak.

 A szombati nap is közös imádsággal és elcsendesedéssel kezdődött. Azt követően James testvér tartott egy Bibliai bevezetőt a Teremtés könyve 1, 26-31 részből. Sok gondolatot felírtam magamnak, amelyek talán aktuálisabbak, mint valaha: többek közt az, hogy mi emberek szabadok akarunk lenni, miközben mégsem akarunk. Ezt a kettősséget úgy magyarázta el, hogy gyakran arra vágyunk, hogy Isten, mint valami GPS navigációs program megmondja, hogy hogyan döntsünk. Ezzel a gondolattal kapcsolatban az is nagyon megmaradt bennem, amikor azt mondta, hogy „Isten nem úgy működik, hogy ha egy bizonyos helyzetben a lehetőségeink közül rosszul döntünk, akkor ő kiszáll az autóból és azt mondja, hogy viszlát…” Hanem hogy Isten szeretetből teremtette az embert, hogy társa legyen, mellette legyen és nem mellékesen: a maga képére.

 A Bibliai bevezető után következtek a különböző izgamas műhely foglalkozások amelyek közül csak egyet lehetett választani: taizéi énektanulás Kilian testvérrel és Oláh Gabriellával; a Szent Márton öregotthon meglátogatása Wagner Andrea vezetésével; „A színház csak ürügy” Osonó Színházműhelyének a foglalkozása; „Segítő kezek” Jakobovits Márta képzőművész programja; zarándokút a városban Nemes István vezetésével; végül nem utolsó sorban Yann Arthus-Bertrand: Human című filmjét lehetett megnézni Vakon Zsolt atya vezetésével.

Folytatás következik!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS