Az adventi időszak minden családnál máshogy néz ki, más hagyományok élnek, más szokások érvényesülnek. Nálunk ilyenkor a két menthetetlen testvérem a konyhában lábatlankodik, anyukám háromszor kap idegösszeroppanást, mert „szalad a lakás” és „nem leszünk kész, mire jönnek a vendégek”, apukám békésen szundikál a fotelban, én pedig állok, nézem a körülöttem zajló bolondokházát és hálás vagyok, amiért van családom, otthonom és, hogy közösen ünnepelhetünk.

Ilyenkor mindenki hazajön és az éjszakába nyúlóan játszunk: gazdálkodj okosant, kirakóst, közösen választunk fenyőfát és készítünk adventi koszorút, lapátolunk havat meg megyünk szánkózni, ha van hó. Ilyenkor közösen főzünk és sütünk, ami be kell vallanom, a kedvenc részem az egészben.

Néhány éve Angliában töltöttem egy évet és nem tudtam hazajönni a karácsonyi készülődésre. Egyik este éppen apukámmal skypeoltam és meséltem neki, hogy kicsit szomorú vagyok, amiért idén kimarad a közös sütögetés, mert csak Szentestére jövök haza (ők akkor még nem tudták, hogy egy nappal korábbra vettem jegyet…) és a család, akiknél laktam, muszlim volt, tehát nem nagyon készültek a karácsonyra.

Nem sokszor volt honvágyam az év alatt, de aznap este különösen hiányzott a család zsongása. Apukám, aki igencsak szívén viseli a boldogságomat, másnap az alábbi e-mail üzenettel ébresztett:

„Recept, mellyel meglepheted a gyerekeket - Dédi almáspitéje

Hozzávalók: tudom, hogy nem megy az átváltás, kérj segítséget!

30 dkg liszt (de jóféle)

8 dkg cukor

10 dkg margarin

2 db tojás

1 zacskó sütőpor

kevés ecet (kevés, nem vicc.)

zsemlemorzsa (nézd meg, hogy ne legyen avas)

A töltelékhez: 1 kg alma őrölt fahéj

Elkészítés: A reszelt almát lábasban megdinszteljük (5 perc lassú tűzön kevergetve főzni). Utána hozzákeverjük a fahéjat. Amíg a tészta készül, ez kihűl. A cukrot, margarint és 1 tojást jól kikeverjük. (Ne linkeskedj, keverd rendesen!) Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és kézzel(!) jól összegyúrjuk. (Vond bele a gyerekeket is!) Ecettel lazítjuk. Két egyforma gombócot készítünk belőle. A tepsi aljára nyújtjuk az egyiket, jó vastagon megszórjuk zsemlemorzsával, rátesszük a reszelt almát. Erre 6-7 kanál kristálycukor, meg a másik kinyújtott tészta mehet. A másik tojást felverjük és ezzel a tetejét megkenjük. Közepes hőmérsékleten (150-160 fok) megsütjük. Amikor kihűlt, felszeleteljük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.

Ha valami nem világos, édesanyád kérdezheted. 

Atyád”

Néha elég egy e-mail, hogy kicsit közelebb érezze magát az, aki távol van. Néha elég, ha bevonsz valakit a készülődésbe, hogy ő is kicsit fontos lehessen.

Ti hogyan készültök?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS