Mindannyian vágyunk arra, hogy megtaláljuk azt az embert, aki mellett leélhetjük békében, hitben, szeretetben a földi életünket. Egy kialakult kapcsolatban is adódnak nehézségek, amelyek felvetik bennünk a kétséget, hogy biztos jó lesz-e együtt. Íme néhány jótanács, saját tapasztalatokból.

1. Ne aggodalmaskodjál!
Engedd el magad és bízd az Úrra az irányítást. Sosem tudhatod Isten milyen úton szeretne átvezetni téged addig, amíg meg nem érkeztél a célhoz. Lehet, hogy nem vettek fel abba az iskolába ahova menni akartál, vagy olyan munkahelyen kötöttél ki, ami totál más világ mint te. Talán Isten tervének részeként éppen ott fogsz találkozni a jövendőbeliddel. Ő tudja, hogy mi a legjobb számodra, és garantáltan a legjobbat szánja neked. Légy türelemmel, és ne akarj te magad a dolgok elébe szaladni.

2. Vedd magad komolyan!
Te így vagy tökéletes, ahogyan Mennyei Atyád megteremtett. De ne a szépségedre építs mindent, ne engedd, hogy a külsőségek határozzanak meg! Hidd el, hogy sportcipőben éppúgy igazi nő vagy, mint magassarkúban. Vedd komolyan az ébredés után a tükörből visszanéző arcot, mert Isten képmása vagy, és ez lesz az az arc, amit a férjed nap mint nap látni fog reggelente.
Igazad van, ha azt gondolod, hogy a világ megköveteli tőled, hogy megfelelj bizonyos elvárásoknak - például a smink és öltözködés terén. De ne hagyd, hogy ezek határozzanak meg. Gondolj bele, hogy mit szeretnél: pasizni, vagy pedig egy férfit szeretnél magad mellett tudni, aki az életed végéig melletted lesz? Akkor is, amikor majd már lapos talpú cipőben is nehezen megy a járás, a szoknyád pedig illendőségből legalább a térded alá ér. Fogadd el magad teljesen olyannak, amilyen vagy! Gondolj arra, hogy amikor Éva Ádám előtt állt az első percben, csakis önmaga volt, Ádám mégis rögtön szerette.

3. Légy hálás!
Légy hálás azért amid van, akid van. Ha pedig éppen nincs senkid, azért is légy hálás. Tudom, hogy nehéz, főleg, ha úgy tűnik, hogy körülötted már mindenki talált magának valakit.
Higgy abban, hogy oka van annak, hogy most egyedül vagy, vagy még nem lépett a párod a komolyabb kapcsolat felé. Ennek az időszaknak nagy jelentősége van Isten hatalmas tervében, aminek részese vagy!

4. Engedd ki az irányítást a kezedből!
Nem csak azért, mert Isten vezetését kell követned, hanem azért is, mert meg kell tanulnod alázatosnak lenni. A férjed lesz majd kettőtök közösségének a feje, de persze ez nem jelenti azt, hogy mindenben vakon kell őt követned!
A jó feleség jól ismeri a férje erősségeit és gyengeségeit. Épp ezért, ha a férjnek útbaigazításra van szüksége, a feleség tudja ezt leginkább teljesíteni.
Kérd Istent, hogy jó társ tudj lenni, olyasvalaki, aki alázatos, erős támasz, gyengéd és melegszívű, de nem fél rámutatni a helyes irányra, ha esetleg a férje rászorul.

5. Ha már kapcsolatban vagy: állítsatok fel korlátokat az esküvő előtti időszakban!
Ódivatúnak hangzik, de tapasztalatból mondom, jó, hogyha a járási és jegyességi időszakban meghúzzátok azt a bizonyos testi határt. Sokan sokfélét gondolnak erről a témáról. Nick Vujicic például azt, hogy “ha kettesben vagytok két lábad mindig maradjon a földön”. Van, aki még a csóktól is óva int, mert az könnyen vezethet máshoz.
Magam is sokat értetlenkedtem és hadakoztam azokkal a nézetekkel, amik azt mondják, hogy ne szexeljünk a házasság előtt. Azt gondoltam, hogy Isten úgy értette ezt az egészet, hogy csak az elköteleződés nélküli szex bűn - például az alkalmi együttlétek és azok a helyzetek, amikor a felek nem szerelmesek egymásba, vagy több emberrel is létesítenek szexuális kapcsolatot azonos időben. És egyébként is, ha a párom úgyis a férjem lesz nemsokára, akkor nem mindegy, hogy éppen a házasságkötés előtt is volt-e már köztünk ilyen intim kapcsolat, vagy sem? Logikusan alá is támasztottam az érveimet, azt mondtam, hogy az Ószövetségben az egész házasság dolog gyakorlatilag onnantól volt érvényes, hogy a férfi először bevitte a sátrába a nőt. Kérdés: a mai 17-40 közötti férfiaknak átlagosan hány felesége lenne, ha így néznénk a dolgot? És a nőknek hány férjük…? Az elköteleződés, a valódi elköteleződés mégiscsak a házasság. Hiszen az előtt bármikor mondhatjuk, hogy hát bocsi, ez mégsem fog menni. A házasságkötés azonban valami erősebb. "Egészségben-betegségben, jóban-rosszban". Sajnos hajlamosak vagyunk úgy magyarázni a dolgokat, ahogy nekünk tetszene. (Végül nálam az a gondolat volt a kulcs, hogy a bűnnel nem az a baj, hogy Isten nem bocsátja meg, hanem az, hogy fájdalmat okozunk vele annak, aki értünk halt meg. Ha valamiben nem vagyok 100%-osan biztos, hogy nem bűn, ha elkezdek racionalizálni, érveket keresni ellene, akkor valószínű, hogy csak a lelkiismeretemet akarom elhallgattatni. Úgyhogy igyekszem elkerülni azt, hogy újra és újra fájdalmat okozzak Krisztusnak.)
A korlátok azért is hasznosak, mert megtudhatod, hogy hol vannak a határaid, és a párod határai. A vonzalmon kívül tudtok-e egymással bármit is kezdeni, van-e közös hobbitok, tudtok-e jókat beszélgetni, ki tudtok-e békülni adott esetben anélkül, hogy fizikai eszközökhöz kellene folyamodni…
Isten nem azért adta a parnacsolatokat, hogy “megfosszon” valami jótól, vagy korlátozzon bármiben. A parancsolatok azért vannak, hogy megóvjanak bennünket.

6. Alakítsatok ki a kapcsolatotokban egy közös nyelvet!
Sajnos emberi gyarlóságunkból adódik, hogy időnként játszmázunk. Innen ered a híres “Mi a baj?” “Semmi!” sokat emlegetett jelensége is. (A szex egyébként sok kapcsolatban tökéletes játszma alap lehet. Lehet vele zsarolni, büntetni, jutalmazni. Nem jó, ha ezt engedjük kialakulni, ezért is szerencsés, ha a kapcsolat korai szakaszából kimarad ez a veszélyforrás.)
A közös nyelvetek ne a testi vonzalmatokra épüljön, legyenek saját hülyeségeitek, vicceitek, vagy legyen a sport, a hit, a matematika, az irodalom, a zene, bármi!
(A férjemmel gyakran szoktunk vicces dalokat kitalálni egymásról, egymásnak, és vannak már már gyerekes szójátékaink is, amikkel minden helyzetben fel tudjuk vidítani egymást. Ezek még a házasságunk előtt alakultak ki).

+ Tipp: A szeretetnyelveketek felfedezése jó alap lehet ehhez.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS