A Golgota Keresztény Gyülekezet adott otthont a nem mindennapi, tabukat feszegető kétnapos rendezvénysorozatnak, melyet a Névtelen Utak Alapítvány hívott életre tavaly áprilisban, szakmai konferenciával, interaktív és fotó kiállítással, színdarabbal.

Az áldozattá válás folyamatára, az emberkereskedelem könyörtelen valóságára, az ember valódi értékére és a kiszolgáltatott helyzetben lévők megsegítésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet az ingyenes interaktív kiállítás.

A Névtelen Utak Alapítvány 4 éve működik Magyarországon. Tevékenységei közé tartozik a rehabilitáció és az reintegráció. A védett házba került lányoknál drog- és alkoholfüggőség, ezen felül nagyon komoly társfüggőség van jelen, ezekben is segíteni igyekeznek a hozzájuk kerülteket.

A rendezvényen részt vett a Belügyminisztérium és a rendőrség is. Fontos cél hogy egy kiépített, jól működő hálózat jöjjön létre, mivel a bűnszervezetek is komoly hálózattal rendelkeznek.
Bevallom, én sem gondoltam bele eddig, hogy mi vezethet el egy embert idáig. Odáig hogy pénzért árulja a testét, lelkét. Lehet, hogy nem jókedvéből áll ott?
Sokáig azt gondoltam, azok választják ezt, akiknek nincs kedvük dolgozni, tanulni (ez a könnyebb út), vagy sok pénzt szeretnének keresni. Aztán ha megunják, kiszállnak. Pikk-pakk…

A híres pornócsillagok sose mesélnek kényszerítésről, zsarolásról, verésről…
A többiek… Ők meg valószinüleg nem beszélhetnek.

A kiszolgáltatottság öszetett. Nincs aki megvédene, akihez fordulhatsz, aki kimentene…
Fel sem tudom fogni milyen érzés lehet. Börtön-pokol… rabszolgaság.

A Kiállok érted színdarabról

Átértékelve parányi kis életem még parányibbnak (bár addig gigantikus, megoldhatatlannak tűnő) problémáival mentem haza… Sokkolt a tehetetlenség, a tény hogy egy lélek szép lassan, de tönkretehető. Ezt nem lehet szó nélkül hagyni. Ez nem egy szomorú mese! Emberek!
Ez a VALÓSÁG! A problémára világított rá.
De mi is a probléma?
A szívtelen, kapzsi nevelők, akik elveszik az árvák pénzét?
A lelketlen szülők, akik magára hagyják, vagy kihasználják a gyermeket?
A korrupt, megvesztegethető rendőrség? Az Állam? A politika?
A tanárok, akik csak tananyagot adnak le, de az élet megpróbáltatásaira, kihívásaira nem készítik fel a gyereket? (Annyi tantárgy van… mára 10%-ra jó, ha emlékszem). Jó lett volna, ha tanítottak volna arra, hogy bánjak a pénzzel, mire figyeljek oda, mi az érték, tisztesség, becsületesség. Ja kérem, hogy ez a család, a szülők feladata? Ahol van, persze…
A darab a Studio K Színház rendezésében került színpadra.

A saját életemből tanultam meg, hogy a felelősséget legkönnyebb hárítani. (Ez nem az én hibám! És már mutogatunk is bátran a másikra. Mindenről Ő tehet!)
Az ítélkezés zsigerből jön.
A kiállítás felnyitotta a szemem. A valóság más. Ez egy olyan világ, amiről még a filmek se beszélnek.

De miért létezik?
Mert valami ezt élteti! Ez egy iparág. Egy szolgáltatás. Erre szükség van. Erre keret van… Erre vevő van!
És kik a vevők?
Hát mi, tisztességes állampolgárok, akik megvesszük. Akik használjuk. Akik élünk Velük! A lehetősséggel… Tudjuk hogy rossz, hogy helytelen, hogy ettől nem leszünk boldogok.
Nem tudom, melyik fél a szerencsétlenebb, az áldozat - az áru -, vagy a fogyasztók - a vevők? Talán mindkettő. (E romlott világ legsötétebb bugyraiba tévedt lények.)

Az ilyen helyzetek kialakulását elkerülendő, nagyon fontos a prevenció, a megelőzés. A megtörtént „bajt” már nehezebb helyrehozni.
Ha az életre, szerethetőségre neveljük a gyermekeket, egészséges felnőttek válhatnak belőlük! (Böjte Csaba erről sokat tudna mesélni.) Nincs rossz gyerek, vagy mind rossz. De szeretettel, odafigyeléssel, gondoskodással, tanítással emberhez méltó életek születhetnek.

Phil Metzger azt mondja: „Hisszük, hogy Isten szabadnak teremtett minket. Csakhogy 2016-ot írunk, és a rabszolgaság még mindig létezik. Az ember létének lényegét gyalázza meg. Az áldozatokat attól az Istentől kapott jogtól fosztja meg, amit Te és én készpénznek veszünk." „A rabszolga-kereskedelmet nemcsak a gonoszság működteti, hanem a tudatlanság is segíti. Hisszük, hogy társadalmunkban a változást az indíthatja el, ha az emberek ráébrednek erre.”

Mit tehetünk civilként?
A védett házat működtető és nappali tanulmányi programot működtető Névtelen Utak Alapítvány önkéntesek jelentkezését várja, akik az életvezetési készségek fejlesztésében segíthetnek az emberkereskedelem áldozatainak.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú