Mit mond a pápa? Jézus a Pride-on?

Az evangélium üzenetének, illetve Ferenc pápa szavainak folytonos kiforgatása egyre gyakrabban kerül elő a médiában. Igen, a homoszexualitásról hangos az utóbbi napok sajtója. A téma komplexitása miatt csak néhány gondolatot emelnék ki a teljesség igénye nélkül. Na de kezdjük az elején.

A büszke jelző és a szivárvány szimbólum napjaikban teljesen megváltozott és egyértelmű ideológiai jelzéssé vált. A U2 Pride című dalában, vagy a Büszkeség és balítélet c. könyvben még nyoma sem volt tartalmilag a napjainkban használt „büszke” jelzőnek. A szivárvány sem erre utalt, hanem sokkal inkább Isten és ember között köttetett szövetséget szimbolizálta. De felbukkan tündérmesékben is. Ma már nehéz ezt a két szót valódi tartalmában látni. De mitől is hangos a sajtó ma Magyarországon?

Hamarosan itt a Pride és egyes körök előszeretettel ráncigálják elő Ferenc pápa azon mondatát, amely így hangzik: „Ha egy ilyen személy tiszta szívvel keresi Istent, ki vagyok én, hogy megítéljem?” A mondat tényleg elhangzott, de a további részletek valahogy elhomályosulnak, pedig van tovább. Ugyanis a pápa azt is hozzátette, hogy az egyház tanításában nincs változás ezen téren. A homoszexuális cselekedet ugyanis a tanítás szerint ellentétes a természet törvényeivel. Na ez már nem hangzik olyan jól, ezért ezt már nem is idézik tőle.

De jó lenne, ha egyre többen felismernénk, hogy az egyház tanítása szerint Isten a bűnt ítéli el és nem az embert. De jó lenne, ha szét tudnánk választani ezt a két dolgot egymástól. De jó lenne, ha nem úgy értelmeznénk a pápa szavait, ahogy épp a mi álláspontunknak megfelel, hanem elolvasnánk a teljes interjút. Az álláspont egyértelmű. Viszont, ha nem választjuk szét az embert és a bűnt, akkor mindkét szélsőséges állásponthoz eljuthatunk.

A másik dolog, amire szeretnék reflektálni, hogy Jézus is valószínűleg felvonulna a Pride-on, ezért nekem is így kell tennem. Vajon tényleg így van? Elgondolkodtunk ezen a kijelentésen?

Az érv itt általában abból áll, hogy Jézus kereste a bűnösök társaságát, velük étkezett és egyébként is sok időt töltött velük. De vajon aki ezzel érvel, megnézte-e tüzetesen ezeket a részeket a Szentírásban? Mert valóban. Jézus kereste a bűnösök társaságát, de milyen lelkülettel ült le közéjük? Azt mondta, hogy nem az egészségeseknek van szüksége orvosnak, hanem a betegeknek. Tehát a bűnösök olyan emberek, akiknek szükségük van segítségre. Jézus pedig reményt ad. De ami a legfontosabb a téma boncolgatásánál: Jézus sohasem relativizálja a bűnt. Nem mondja azt a házasságtörő asszonynak, hogy nyugodtan cselekedj továbbra is így. Pont az ellenkezőjét mondja. Mellette van és segít, ha ezt kérik tőle, de azt mondja, hogy többet ne vétkezzél. Szigorúan elítéli a bűnt.

Vajon ha a Pride-on felvonul valaki, milyen üzenetet közvetít ennek tükrében? Azt, hogy elítélem ezt a cselekedet (és közben az embert nem ítélem el), vagy azt, hogy jónak, helyesnek minősítem a cselekedetet? Ha a krisztusi utat szeretném követni keresztényként, akkor ezek húsbavágóan fontos kérdések. A válaszokat pedig magamnak kell megtalálnom.
 

A félreértések elkerülése miatt, dönthetek úgy is, hogy nem értek egyet ezzel a tanítással, szívünk joga eldönteni, hogy milyen értékrendszer mellett köteleződünk el. De úgy gondolom fontos, hogy tudjunk jól érvelni saját álláspontunk mellett.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS