Gondolatok a Bibliáról címmel új blog rovat indul a shoeshine.hu oldalán, amely egyes Bibliai részekről megfogalmazott gondolatokat, következtetéseket, megfigyeléseket fog tartalmazni.

Jómagam egy római katolikus magánszemély vagyok, van egy feleségem és két fiam. Bár végeztem teológiai doktori iskolát, jelenleg nem tanítok.
A meglátásaim nem tantételek, hanem szubjektív gondolatok, magánvélemények. Aki épül belőle, olvassa örömmel. Aki nem ért egyet velük, javaslom, töltekezzen abból, amiből eredményesen tud. Úgy nőttem fel, hogy számomra a Biblia az úgynevezett "UFÓ", a református újfordítás. Mióta tudok olvasni, ezt olvasom. Ezentúl is ezt fogom, mert ezt ismerem alaposan, ebben vagyok otthon. Számomra ez a szöveg a kiindulás, amikor nem értem huszadszorra sem, akkor megnézem más fordításokban is az adott részt.

A teológiai diszciplínák által végzett szisztematikus bibliamagyarázatot nem gondolom magasabbrendűnek, mint azt a formát, ahol az ember a Szentlélekre és az Igére valamint az Atyára hagyatkozva olvas, kérdez, vagy felismer. Azonban azt láttam, hogy 19 éves koromban a saját kútfőm kérdéseiben és válaszaiban megrekedtem, és a teológia évei, mint a cunami törték át ezt a megválaszolatlan kérdésekből feltorlaszolódott gátat. Nekem hasznos volt. Még akkor is, ha azt látom, hogy ezek az ismeretek csak alapjai voltak a további Istentapasztalatomnak, kérdéseknek, válaszoknak, belátásoknak.

Másrészt, 7 évig mindennap Ószövetséggel, illetve Kinyilatkoztatás-teológiával foglalkoztam több órán át. Egyszer egy sportpszichológiai cikkben olvastam, hogy aki valamilyen területen (pl. a sportban) 10.000 órát tölt gyakorlással, akkor nem a tehetség, hanem a rutin alapján bekerül a kontinens legjobbjai közé. Ez nekem napi 4 órával is megvan, de 5,5-tel is bátran merek számolni. Ez nem arcméretet tükröz, sokkal inkább munkát, befektetett időt. Ez persze nem teszi a véleményemet tévedhetetlenné, viszont megalapozottá igen.

Ez a blog nem akar hírfolyam lenni. Kérlek, mielőtt elolvasod, olvasd el párszor az adott bibliai szakaszt, ami ihlette. Ha ezt megteszed, megtiszteled a szándékot, amivel írom. A kommentekben való vitatkozás nem célja ezeknek az írásoknak, azonban privátban nyugodtan megkereshetsz.

Az első rész pedig itt olvasható!

Móré Dániel

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS