Március közepén egy héten keresztül Rómában kis túlzással minden a fiatalokról szólt. A fiatalokról, a hitről és a hivatástisztázásról. Ferenc pápa ugyanis ekkor adott lehetőséget 300 fiatalnak a világ összes pontjáról, hogy elmondhassák régiójuk ifjúságának véleményét, félelmeit, ötleteit. Jelen lehettek pedagógusok, edzők, hitoktatók, sőt ateista fiatalok is. Ferenc pápa arra buzdította őket, hogy döntsék le a falakat. Nem kell olyan témákat sem tabuként kezelni, mint a modern kulturális trendek, pl. a tetoválás. Példának hozta fel az eritreai keresztényeket, akik viseltek tetoválást, mégpedig a kereszt jelét.

A hét folyamán elkészült egy kis füzetecske, melyben összefoglalták, hogy a fiatalok olyan Egyházra vágynak mely hívogató, átlátható, tiszta, meghívásra kész és interaktív.

Külön kitértek arra, hogy sok félelem van bennük a jövővel kapcsolatban, de az Egyház tanításával közreműködhetnek egy jobb világ építéséhez. Utaltak arra is, hogy a technológia fejlődése nem helyettesíti az emberi kapcsolatokat. „Ha nem figyelünk, akkor a digitális terek vakká tesznek bennünket társaink törékenysége iránt. Meg kell tanulni annak a módját, hogyan tudunk segítséget nyújtani azoknak a fiataloknak, akik szinte csak a digitális világban élnek, különösképpen a pornográfia és az internetes zaklatás tekintetében.”- szerepel a záródokumentumban.

Hangsúlyozták, hogy vissza kell térnünk a gyökereinkhez, azaz a Szentírás olvasásához.

A pontokba szedett füzetet a virágvasárnapi szentmise végen egy panamai fiatal adta át Ferenc pápának.

Bár feladatom az volt, hogy néhány sort írjak a 2018-as püspöki Szinódus előtalálkozójáról, szeretném megragadni az alkalmat, hogy méltassam az általam igencsak „legemberibbnek” kikiáltott Ferenc pápát.

Már az első pillanattól kezdve az volt az érzésem vele kapcsolatban, hogy erősen ragaszkodik az Egyház gyökereihez, a protokollhoz, mégis nyitott és elérhető. Azt a képet mutatja, hogy igenis lehetünk gyarló emberek, mégis így vagyunk szerethetőek, értékes tagjai a világnak, sőt az Egyháznak is. Bámulatos, hogyan viszonyul hozzánk fiatalokhoz, látja bennünk, az Y-X generációban a jövőt. Szeretetteljes és megbocsátó, pont olyan, mint amilyennek egy atyai példaképnek lennie kell.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú