„Menjetek és tegyetek tanítványommá minden népet!” – ezzel a címmel mutatta be április 2-án a Vatikáni Sajtóteremben Stanislaw Rylko bíboros, a Világiak Pápai Tanácsának elnöke a 2013. július 23. és 28. között Rio de Janeiróban tartandó nemzetközi ifjúsági rendezvényt.

A sajtótájékoztatón felszólalt Orani Joao Tempesta, a város érseke és Eduardo Pinheiro da Silva, a brazil püspöki konferencia ifjúsági bizottságának elnöke.

Rylko bíboros az ifjúság pasztoráció nagyon fontos elemének nevezte az ifjúsági világtalálkozót, amely 26 év után visszatér Dél-Amerikába: célja, hogy növelje a fiatalok hitét a misszió végzésére. A cím is erre utal, amely egyike azoknak a célkitűzéseknek, amelyeket a latin-amerikai püspökök kitűztek prioritásként Aparecidában 2007-ben a kontinentális misszió elindításakor – ismertette a Világiak Pápai Tanácsának elnöke.


Rio érseke elmondta: fantasztikus lehetőségnek tartja, hogy vendégül láthatják a Szentatyát és a világ minden részéről érkező fiatalokat. Ahogy a corcovadói Megváltó Krisztus karjai, ők is meg akarják nyitni szívüket mindenki előtt – fogalmazott Orani Joao Tempesta. Utalt április 2-ra, amikor II. János Pál elhunyt, és arra, hogy 25 évvel ezelőtt Buenos Aires, jövőre pedig Rio de Janeiro adhat otthont a második alkalommal Dél-Amerikában megrendezésre kerülő Ifjúsági Világtalálkozónak. Latin-Amerika képviseli a világ katolikusainak 44 százalékát – tette hozzá.

Stanislaw Rylko bíboros hangsúlyozta, hogy a rendezvény nemcsak azt az öt napot jelenti Rio de Janeiróban, hanem az előkészületet is. Egy valóságos zarándoklat az egyik találkozótól a másikig, amely új keresztény nemzedékeket képez, akik képesek teljességében megélni az evangéliumot és örömmel átadni azt. Ez a zarándoklat csodás eredményeket hoz. Lenyűgöző, hogy egy egyszerű kereszt milyen hatalmas vonzerőt képvisel a fiatalok körében. A kereszt fogadási szertartásán sok egyházmegyében több mint százezer fiatal is összegyűlik. Elmondható, hogy már megkezdődött a brazíliai ifjúsági világtalálkozó – hangsúlyozta a Világiak Pápai Tanácsának elnöke.

A nemzetközi rendezvénynek köszönhetően növekszik az ifjúság pasztoráció szerepe Brazíliában. A püspökök nagy kihívást vállaltak fel, az ország ugyanis hatalmas kiterjedésű – nyilatkozta Eduardo Pinheiro da Silva, a brazil püspöki konferencia ifjúsági bizottságának elnöke. 276 egyházmegyében 460 püspök, 22 ezer pap végez szolgálatot. Óriási munka vár rájuk, ami egyben nagy lehetőség is.

A riói ifjúsági rendezvényre 60 ezer önkéntest mozgósítanak. Jelenleg már 17 ezren jelentkeztek. A találkozó himnuszának kiválasztásában közel 180 szöveget vizsgálnak meg. A logó megtekinthető a találkozó honlapján. A Facebook és Twitter társasági oldalakon már 600 ezren csatlakoztak a rendezvény oldalaihoz.

A jövőbeli ifjúsági világtalálkozók kapcsán Rylko bíboros az újságíróknak elmondta: talán elérkezett az idő egy afrikai helyszín kiválasztására. Fiatal kontinens, amely megérett arra, hogy egy ilyen rendezvényt megszervezzen.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú