Hogy mi lesz ott nyáron? Találkozó az új szolidaritás jegyében. A 2015-ös megemlékezési év legkiemelkedőbb hete augusztus 9 es 16-a között lesz, amikor 18 és 35 év közötti fiatalok tömegére számítanak a szervezők. A Taizéi Közösség születésének 75. évfordulójának, valamint Roger testvér (1915. május 12. – 2005. augusztus 16.) születésének 100. évfordulójának az ünnepére készülnek. 

De mi is az a Taizé?
Taizé egy kis falu Franciaországban. A közösséget Roger Testvér alapította, aki szerzetesként kiemelten Isten jelenlétére mutatott rá.

De mi a Taizéi Közösseg lényege, szemlélete?
Isten csak szeretni tud. Ráadásul ezt feltétel nélkül teszi. Úgy szeret mindenkit, ahogy van. Nem az ember felett ítelkezik, hanem tetteinket ítéli meg napról-napra. Istennnel személyes kapcsolatot ápolhatunk, és mindig jelen van, közel van hozzánk, annyira közel, amennyire csak engedjük.

A mi jóságunk, szeretetünk és tulajdonképpen mindenünk Istentől ered. Őt jeleníti meg és jelképezi minden jócselekedetünk, amit csak teszünk. Képesek vagyunk isteni pillanatokat megélni, képesek vagyunk Istent magunk közt megjeleníteni, képesek vagyunk Vele együtt élni, képesek vagyunk bármire, amit el tudunk hinni, vagy képzelni, képesek vagyunk már a földön a menyországban élni, mert itt van minden körülöttünk amire vágyunk, csak meg kell tudni látnunk.

De miről szól a testvérek és az önkentes fiatalok munkája?
A fiatalok mindenféle kötöttség nélkül lehetnek ott, önkenteskedhetnek ameddig szeretnének, fontos az ingyenesség, és nem szorítják őket korlátok köze az istenkeresés útján, fontos hogy szabadok maradhassanak.

„Közösségünk hivatása arra kötelezett minket, hogy csak saját munkánkból éljünk, és ne fogadjunk el sem adományokat, sem örökséget, sem ajándékokat - semmit, egyáltalán semmit. A merészség, hogy semmilyen tőkét nem biztosítunk magunknak, nem félve a lehetséges szegénységtől, felmérhetetlen erőt ad.” Taizé forrásai

Mennyire csodálatos ez a felfogás, mekkora Istenbe vetett bizalmat és hitet tükröz nekünk, és milyen példamutatás. Nekünk is ekkora hittel, bizalommal érdemes lennünk Isten felé.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú