Remélem most jól beugrasztottalak titeket, mert nem egy előre kitalált programot szeretnék ajánlani. Ezt bizony neked kell megszervezni magadnak. Egyik kedvenc elfoglaltságom propagálásába vágok bele, ez pedig a társasjátékok világa.

Olvastam egy remek cikket a témáról, ami meghozta a kedvemet, hogy én is írjak egy remek cikket róla, ugyanis volt abban egy olyan mondat, aminél még több is igaz. Sokan elhagyják a játékokat kamaszkorban, amikkel azelőtt gyerekként remekül töltötték idejüket, de ez nem is meglepő. Azok a játékok, amikkel akkor játszottunk, nem felnőtteknek készültek. Az, hogy végigdobáljuk a dobókockával a bábunkat egy pályán, amin időnként kimaradunk, már nem nyújtja ugyan azt az élményt egy felnőttnek, mint egy gyereknek.Vannak viszont egészen más szintet képviselő játékok is. Senkit nem lep meg, ha a sakkot, vagy a go-t leírva nem a gyerekek jutnak először eszünkbe, hiszen ezek már olyan elmetornák, amikből világbajnokságot is rendeznek. Nem csak ezek vannak azonban, amelyek ilyen szintűek (mi most remekül szórakozunk az Entropy-val, másnéven Hyle-lal), de nem is csak ez a szint létezik felnőtteknek (is) szánt játékokból. Főleg, hogy ezek két személyre szólnak, és van, hogy többen vagyunk ennél.

Egy jó családi játék azonban összefog mind családokat, mind baráti köröket. Egy jól választott játékból nagy nevetések, beszélgetések születhetnek. Sőt, ha megfog végül a társasjátékok világa, akár új barátságok is. Léteznek ugyanis társasjáték klubok, vagy ha nincs, akkor akár csinálhatsz is egyet a közeledben, csak néhány játék és egy terem kérdése. Ha már keresztény portálon vagyunk, akár a közösségi termet is megpróbálhatod ehhez megszerezni esetleges titkos missziós célokkal, sőt, esetleg anyagi támogatást a játékokhoz. Persze természetesen nem kötelezve senkit sem a megtérésre.

Hogyan lehet jól választani? Ehhez nagy segítséget adnak már jó néhány éve különböző szervezetek, sőt, ma már a társasjáték boltok honlapjai is. Ha családi játékokat keresel, vagy könnyed játékokat a baráti körödnek, 2011 előtti játékok esetében érdemes az Év játéka (Spiel des Jahres) díjazottjait, jelöltjeit nézegetni. Kivételt képez az El Grande, az nagyon összetett, sokat kritizálták ezért a zsűrit. 2011 után a Spiel des Jahres még inkább a gyerekek felé fordult, nőtt a szerencse szerepe a játékokban, bár továbbra is játszhatóak felnőtteknek is, viszont megalapították a régi díj helyett az Év profi játéka díjat (Kennerspiel des Jahres), azt érdemes talán figyelni, oda kerültek azok a játékok, amik a régi Év játéka díj szintjét képviselik. Végül egy hazai hír, 2010 óta létezik a Magyar társasjátékdíj is, melyet szintén családi játékoknak szavaznak meg, megkönnyítve számunkra a választást.

Még egy dolgot mindenki figyelmébe ajánlok. Érdemes először olyan játékokat választani, amiből nem lehet kiesni (a fenti díjakat csak ilyen játékok kapják meg elvileg), a kiesett játékos ugyanis könnyen megutálhatja az egészet, mivel ő végigunatkozhat akár egy órát is, ezért a sokakak által ismert és szeretett játékokat nem érdemes úgy választani, hogy ezzel kezdje egy társaság az ismerkedést a társasjátékok világával. Én személy szerint, sokat játszva sem tudom ezeket annyira szeretni, mint azokat, amelyekben mindenki játékban marad.

Ha túl akarsz lépni ezen a szinten, és összetett, akár időben is hosszabb, de a valóságot jobban szimuláló, vagy az agyat jobban megtornásztató játékokat keresel, akkor érdemes a Német játékdíjat (Deutscher Spielepreis) figyelni, illetve megnézni ezt a rangsort, ahol a mindenkori első 25-30 helyezett között lehet szemezgetni.

Előfordulhat viszont, hogy úgy érzed, most sok lenne az a nagyjából 6000 Ft kiadás, amit egy alsóátlag áru családi játék jelent. Mit lehet ilyenkor tenni? Egyrészt érdemes körülnézni a kártyajátékok piacán. Bár vannak köztük Év játéka jelöltek, díjazottak is (pl. Bohnanza, Hanabi), így már a korábban említett helyeken is rájuk találhatsz, még van néhány játék 2000 Ft körül, ami megéri a pénzét.

Ha pedig még ennyid sincs most, mit lehet tenni, ha máris játszanál? Készíts el otthon magad néhány könnyed, de mégis gondolkodásra már alkalmat adó táblajátékot. Ez az, ami a másik cikkből kimaradt. Ezen az oldalon találhatsz jó néhány ilyet. Az elkészítéshez nem kell más, mint papír, amire a táblát megrajzolod, karton, amire felragasztod, ha nem akarod lamináltatni sem, néhány kavics/babszem/gomb/üvegkavics/üdítős kupak, amikből a bábuk lesznek. Különösen ajánlom kezdésnek a Lahti/Vilbergen párost, amelynek remek hangulata van, mert amikor azt hiszed, hogy most már végre az ellenfél összes bábuját leütöd és nyersz, még bármi megtörténhet, ha azzal a fránya utolsóval be tud lépni a célterületre. Ezen az oldalon a szabályokból kimaradt egy momemntum, miszerint ha valaki nem tud lépni, akkor vesztett. Halmát pedig akár négyen is játszhattok, így akár egy lakótársaság is el tudja magát foglalni. 

Jó játékot!

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú