"...a tömegben sétált, majdnem elsodorták és akkor odaszegődtem mellé a vasút állomáson, a Keletiben Gödöllőről jövet. Van egy olyan mondás a közösségemben, hogy a napi egy jó cselekedet legyen meg. Igazából gondolkoztam, hogy odamenjek e vagy nem, aztán győzött a jobbik felem és segítettem neki, a vak lánynak.

Talán korombeli volt, vagy kicsit idősebb. Bele karoltam, de kérte, hogy inkább hadd ő karoljon belém. A fehér botját addig összecsukta és így baktattunk a könyöklő, senkit nem kímélő tömegben. Rohant mindenki eszét vesztve, csak nem tudom hová. Aztán kiderült, hogy ő is a Széll Kálmán téri metróállomásra tart. Sokkal lassabbak voltunk, mint a többiek és igazából teljesen más volt mellette sétálni, mint egyedül. A metró ajtó majdnem ránk csukódott, az emberek tolták be magukat előttünk. Talán egy férfi volt, aki pár megálló után átadta a helyét. Beszélgettünk az úton pszichodrámáról, munkáról, hogy ő gyógymasszőr és hogy most is éppen oda tart, dolgozni. A lépcsőn felfelé megint vagy tíz ember vágott be elénk sietősen és azt firtattuk, hogy egy cseppnyi előzékenység sincs már a mai budapesti emberekben.

Amikor felértünk a lépcsőn, mondta, hogy fent a kísérője várja és tényleg már jött is felénk egy sugárzó szép fiatal lány. Gondoltam is, milyen jó szívű, hogy a szombat délelőttjét vak emberek kísérésével tölti.. aztán amikor közelebb ért, megláttam, hogy nincs keze. Ekkor már elkezdtem könnyezni és gyorsan el is köszöntem.

Belém égett a tekintetük: mikor láttam én ilyen szeretettel, elfogadással egymásra tekintő két embert utoljára a "moszkva" téren? Sajnos nekünk még egymással szépen beszélni is nehéz itthon. Folyton sértődöttségünket akarjuk megtorolnia a másikon. Nekik viszont, akik testi hiányosságaikkal küzdenek nap mint nap, mennyivel jobban "élnek". Mennyivel segítőkészebbek egymás iránt..nem taposni, hanem felemelni akarják a másikat és tudják, szükségük van egymásra. Miért kell néha katasztrófának történnie ahhoz, hogy igazán egymás felé forduljunk...?"

egyszerű, igaz történet 2013 decemberében

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú