Előadás a fenntartható fejlődésről fiataloknak

A fenti címmel, a Premontrei Esték keretében hirdette meg a Keresztény Fiatalok az Ifjúságért Egyesület (KEFI) ifj Zlinszky János egyetemi docens, Sólyom László köztársasági elnök környezetpolitikai főtanácsadójának előadását múlt szerdára a Premontrei Gimnáziumba.

Vendégünk rámutatott, hogy a soha nem látott mértékű technológiai haladás, az anyagi javak tömeges előállítására és elhasználására fókuszáló életmódunk, a Harmadik Világban élő felebarátaink és a természet elmúlt évtizedekben tapasztalható végletes kifosztása azt eredményezi, hogy ha képtelenek vagyunk felülvizsgálni a gazdasági növekedést középpontba állító, önző, önhitt és igazságtalan világunkat, oly mértékben elherdáljuk az utánunk jövő generációkat megillető természeti és kulturális örökséget, hogy alapvető szükségleteiket is képtelenek lesznek kielégíteni.

„A gond nem pusztán gazdasági vagy technológiai, elsősorban erkölcsi és lelki. Megoldást a gazdaság és a technológia területén csak akkor találhatunk, ha mélységes változás megy végbe szívünkben, amely elvezethet bennünket életformánk megváltoztatásához, valamint fogyasztásunk és termelésünk fenntarthatatlan formáinak átalakításához. Vissza kell térnünk az alázathoz, fel kell ismernünk hatalmunk korlátait, és ami még ennél is fontosabb: tudásunk és ítélőképességünk határait. Olyan döntéseket hoztunk és hozunk, olyan tetteket követünk el, és olyan értékeket teszünk magunkévá, amelyek egyre távolítanak minket mindattól, ami egy egészséges bolygó és az emberek egészséges közössége számára elengedhetetlen. Új felfogás és új kultúra szükséges.” (Velencei nyilatkozat a környezeti etikáról) – ezek II. János Pál pápa és I. Bartholomeosz konstantinápolyi pátriárka közös szavai 2002-ből, az ENSZ Fenntartható Fejlődés Világkonferenciájának évéből.

„Kötelességet keresek.” – mikor előadónk, ifj. Zlinszky János, belépve a Premontrei Gimnázium Fényi Ottó termébe, meglátta Teleki Pál miniszterelnök gödöllői szobrának másolatát, így idézte a tudós államférfit. Ha meg szeretnénk óvni a teremtett világot a maga gazdag változatosságában magunk és a még meg nem születettek számára, azaz ha elismerjük az utánunk jövő nemzedékek – talán homályosnak tűnő – jogát az emberhez méltó élet természeti és kulturális feltételeihez, akkor abból ma és a mi számunkra csak kötelességek léteznek velük szemben. Ezek a kötelességek azonban nagyon is kézzelfoghatóak. A tudásunk megvan, hogy változtassunk, amin változtatnunk kell, ehhez azonban önnön hibáink belátására, a jóra való képességünkben való hitre, erőre és mindenek előtt akaratra van szükségünk, erkölcsi és lelki megújulásra.

A Velencei Nyilatkozat így végződik: „Nincs túl késő. Isten világának hihetetlen gyógyító ereje van. Egyetlen nemzedék, egy emberöltő elég, hogy Földünket gyermekeink jövője felé fordítsuk. Isten segítségével és áldásával, kezdődjék ez a nemzedék most!”

Úgy legyen! Mi készen állunk.

ifj Bárdy Péter - Keresztény Fiatalok az Ifjúságért Egyesület

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú