Változunk. De vajon mivé változunk?

„Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!”

Van olyan, amikor egyszerűen csak azt érzed, hogy valami nagyon hiányzik? Mit teszel akkor? „Miért kérdésekkel” bombázod az Istent? Magadba zuhansz? Besöpröd a szőnyeg alá és elfoglalod magad minden mással? Úgy teszel, mintha nem lenne semmi, de közben belül szenvedsz? Hangos dolgokkal veszed körül magad, hogy ne halld a belső sírásodat? Ismered egyáltalán az érzéseidet? Szoktál foglalkozni velük? Vagy túllépsz erővel mindazon, ami bánt, nehéz? Esetleg kitöltöd fájdalmadat másokon?

Hosszú az út, amin az ember eljut a békességig önmagában. Hosszú és néha elég nehéz. Gyötrődős. Fájdalmas. Szorongató. Félelmetes. Aztán ahogy meglátod a fényt felcsillanni, akár csillag, akár lámpa, esetleg egy gyertya fényében, vagy valakinek a szemében, ahogy rálelsz a színes kövekre és virágokra az úton, ahogy észreveszed a szellő simogatását és a napfényt az arcodon, már érzed, megéri.
Megéri elindulni megismerni önmagadat és megtanulni szeretni. Úgy, ahogy Isten, aki alkotott, szeret. Lassan-lassan rájönni, hogy nem elég eltűrni a tulajdonságaidat, legyenek azok lelkiek vagy fizikaiak. Hanem egyenesen hálát lehet érte adni. Sőt! Kell. Mert, amint megérted, hogy Isten szeret, megérted azt is, hogy minden, amit Ő ad csak szeretet lehet. És ki más adta volna a hajadat, az arcodat, az alkatodat, a személyiségedet? Ki formált anyád méhében, ha nem Ő?

Te alkottad veséimet, anyám méhében te szőtted a testem. 14Áldalak, amiért csodálatosan megalkottál, és amiért csodálatos minden műved. Lelkem ismered a legmélyéig, 15létem soha nem volt rejtve előtted.” 139. zsoltár

S ha Ő alkotott ilyennek, akkor az biztosan a javadra válik. Akkor azok a tulajdonságaid is ajándékok, amiket nem is szeretsz. Ajándékok, mert valamiképp közelebb segítenek Hozzá, a Teremtőhöz, minden lét Forrásához. Ez a feladat, ez az önismeret értelme és célja: felfedezni a Hozzá vezető utat önmagadban. Adottságaid által. Rájönni, hogy miképp vezet Ő belülről. Figyelj magadra, indulj el, fejtsd meg azt a titkot, ami te vagy. Ahogy megismered és megszereted magadat, egyre jobban megérted és megszereted a másikat is. A másikat, akit melléd adott Isten. Csodálatos utakon járunk. Magunk és egymás léte által. Ne felejtsünk el hálát adni érte minden nap!

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú