A Dániel-játék egy a sok középkori misztérium-játék közül, amelyeket anno liturgikus szertartások részeként vagy különállóan is játszottak.

Eme szép hagyományt elevenítették fel a Premontrei Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon egyházzenész szakos tanulói a Szentháromság-templomban, a szkólával együttműködve. A Dániel-játék az ószövetségi Dániel próféta történetét dolgozza fel, és ez a történet utal Jézus Krisztusra, az Ő életének, halálának és feltámadásának mozzanataira, amellett, hogy hűen ábrázolja az ókori történelmet is. Aki azt gondolná, hogy lassú és bánatos dallamokból épül fel ez az énekes színjáték, ne tegye! Friss és vidám dallamok, pergő ritmusok éppúgy jellemzők rá, és az orgonát, dobot és más ütőhangszereket remekül kombináló zene igazi középkori hangulatot teremt.

Az énekesek hangját már a szentmisén volt szerencsénk hallani és csodálni, de a játék során még hatványozottabban érvényesültek a kiemelkedő egyéni tehetségek, és az énekkar is még jobban megcsillogtathatta tudását. Külön öröm volt látni, hogy a legkisebbeknek is jutott szerep-oroszlánbőrbe bújva, vagy szolgálókként. Azt hiszem, megérte rááldozni a kedd esténket egy ilyen színvonalas műsorra-a tapsvihar többet mondott százezer karakternél...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú