Szeretem a filmeket - sőt: azt hiszem, a film sokkal többet jelent nekem, mint puszta szórakozás. A film számomra egy olyan művészeti ág, mely a zene mellett talán a legnagyobb katarzisélményeket képes átadni szelíd lelkemnek. Azt hiszem ezzel sokan vagyunk így, nem hiszem hogy újat mondtam. Viszont ha ez így van (mármint a művészet ránk gyakorolt hatása), elgondolkodtató dologra jutottam.

Mi a kapcsolat Michael Bay, Bruce Willis és Jézus Krisztus között? Az Armageddon című film? Igen, így van, jó helyen jársz. Willis, illetve Bay kapcsolatát még értem is, mivel az egyik játszott, a másik rendezett a fent nevezett filmben. De hogy jön ide Krisztus?

A válasz azt hiszem magában Bruce Willis személyében, jobban mondva az általa alakított karakter személyében keresendő. Vizsgáljuk meg közelebbről Harry S. Stamper jellemvonásait (ő a főhős a filmben) és karakterének alapvető, meghatározó pontjait! Szerintem felettébb érdekes, sőt zseniális a karakter.

"Miért? Mert megmenti a világot, haver!"

Szerintem nem véletlen a párhuzam Willis és Krisztus karaktere között még akkor sem, ha elsőre merésznek tűnik ez a kép. Igen, Bay filmjei olyanok amilyenek, de nézd meg jobban… azért mégis képes titokban, fű alatt egy olyan karaktert kreálni, aki a ma emberének (fiataljának különösen is) közelebbi eszményképet tud adni a „jóról” és nemesről, mint Krisztus "mai karaktere". Pedig az igazi szent - mai kifejezéssel: hős? - Krisztus volt. Ebben biztos vagyok.

Amit mondani akarok: lehet, hogy egy hittanórán előbb venném elő Willis Armageddonban alakított karakterét, mint Krisztusét, ha Krisztusról akarok beszélni a gyerekekkel. Ne érts félre: nem tartom rossznak, vagy hibásnak Krisztus "karakterét". Csupán számomra felettébb izgalmas a párhuzam és főként az üzenet, melyet Willis karaktere ad ebben a filmben: "Hisz nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét adja embertársaiért". Mondjam tovább? Ott van Willis (Harry) ebben a filmben, aki egy igazán vonzó, jóképű pasas, határozott, kemény, és még főnök is. Sőt, a film végére az is felszínre kerül, hogy legbelül egy végtelenül odaadó emberről van szó, aki ebben a fiktív, de izgalmas történetben megmenti a Föld nevű bolygó teljes lakosságát a haláltól. Mindezt úgy, hogy közben Ő maga sajnos elhalálozik. Nem akarok kötözködni, de ez  alapvonalaiban totálisan egyezik azzal a történettel, melynek borítójára az van írva, hogy „Újszövetségi Szentírás”. Ez az összecsengés megdöbbentően szép és izgalmas következtetések levonását jelentette számomra.


Aktualizáljunk. A ma fő kérdése az, hogy hogyan legyünk krisztusibb emberek. Átvitt értelemben. A keresztény világ határán túl ebben a kérdésben más szavak és válaszok vannak, de a lényeg mégis ugyanaz. Az egész emberiség legfőbb kérdése ez: hogyan legyek jobb ember? Hogyan formálhatom magamat igaz emberré, jó emberré, sikeres emberré? Figyelj, mert most jön a katarzis, ugyanis a fentiekhez minta kell! Ahogy az apa mintát ad a fiának. S honnan vesszük a mintákat? Milyen lehetőségeink vannak abban, hogy egy krisztusi emberképről vegyünk példát, általában? Igen, már biztosan mosolyogsz, de a válasz ebben a történetben Willis. Neked melyik főhős? A haverodnak? Töprengj!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú