Ahogy egyre kevesebb menekültet/bevándorlót látni a budapesti pályaudvarokon, olyan gyorsan elcsitultak az indulatok az interneten is. A két szélsőség elhallgatott, bár emlékeinkből még felidézhetjük, hogy milyen minősíthetetlenül viselkedtek. Persze voltak akik éppen az emberségükről tettek tanúságot. 

 

A neten keringett egy történet, miszerint a tömeg kettévált a bécsi vonatra igyekvő nő előtt. Ezt a hölgyet, Perintfalvi Ritát interjúvolta meg ennek a bejegyzésnek apropóján Gégény István.

Aggasztó, hogy továbbra sem látni egységes és előremutató európai fellépést a kialakult menekült-helyzetre. Sokan a keresztény Európát féltik, de ahogy a SzemLélek blogon olvashatjuk, talán nem is létezik egy „klasszikus keresztény Európa”. Kulturális értelemben talán, de valahogy senki sem a kulturális értékeket védi…

Viszont az is egyértelművé vált, hogy a kereszténység berkein belül is nagy a vita. Székely János püspök például levelet írt a SzemLélek blognak a kialakult helyzetről, a lehetséges utakról, megköszönve és buzdítva a „cselekvő szeretet gyakorlására”.

Ebben, a számos civil szervezet mellett az egyházi vonal is képviselteti magát, mint pl. a szeptemberben megalakult HOSPES Jezsuita menekültszolgálat, amelynek honlapján lehet tájékozódni pl. a fóti, kísérő nélküli menekült gyerekek körében végzett munkáról, vagy a tervezett és már megvalósult érzékenyítő programokról is.

És hogy legyen egy kis hoax-vadászat is: vajon a kerítés miatt nem jön Ferenc pápa Magyarországra?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú