...ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra. (Jn 16,13)

Mi az igazság? Kérdezi Pilátus Jézus perében. Jézus pedig megígéri a Szentlelket, aki elvezet bennünket a teljes igazságra. Így Pünkösdkor, amikor megünnepeljük a Szentlélek első kiáradását az apostolokra, és várjuk, hogy bennünket is eltöltsön a Lélek ereje, bennem is felmerül a kérdés: Mi az az igazság, amire a Szentlélek el akar vezetni bennünket?

Egy olyan világban élünk, ahol azt próbálják elhitetni velünk, hogy nincsenek abszolút értékek, így nincs abszolút Igazság sem. Olyan, mintha a világunkban az igazság felismerhetetlen lenne. Jézus mégis azt mondja: “Arra születtem, s azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról.” (Jn 18,37)

Mi hát ez az igazság?

Az a pillanat, amikor meglátom a valóságot. Az igazság a realitásba vezet be engem, vagyis oda, hogy Isten teremtménye vagyok. Az igazság az, amikor felismerem Istent, és a vele való relációban látom önmagam és a világot. Sőt, ha eljutok oda, hogy Isten szemével látom önmagam és a világot. Csak Isten igazságában látom meg igazán, hogy ki vagyok, hová tart az életem, mi a helyes út, amin járnom kell.

És mit jelet tanúságot tenni erről az igazságról? Annyit tesz, mint felismerni Isten akaratát az életemben, és azt megvalósítani.

És itt lép be a Szentlélek kiáradása és a Pünkösd. Elnézve a Szentlélektől átitatott embereket, megkísért bennünket az a gondolat, hogy a Lélek egy manipulált, eufórikus örömbe, képzelt boldogságba viszi az embert. Pedig ez nem így van! Ha a Lelket megkapjuk az nagyon is a realitásba vezet bennünket. Csak a Szentlélek befogadása által vagyok képes felismerni, hogy Isten csodálatos, egyedi, és megismételhetetlen alkotása vagyok. Benne lesz jelentősége annak a ténynek, hogy Isten Fia a kereszthalála által váltott meg engem bűneimtől, és új életet ajándékozott nekem. A Lélek által lesz nyitott a szívem felfedezni, az Isten akaratát az életemben, azt a hivatást, feladatot, amit nekem szán. A Szentlélek adja meg az erőt, hogy a felismert Igazságról tanúságot tegyek. Ő ad életet, vitalitást az imaéletemnek, a szeretetkapcsolataimnak.

Ha szeretnéd ezt, mi kell tenned, hogy mindezt elnyerd?

Semmi mást, csak nyitott szívvel vágyakozni Isten Lelke után, és kiáltani: “Jöjj Szentlélek”!

A szerző a kecskeméti Szentcsalád Plébánia plébánosa.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú