Nick Vujicic neve mára már olyanok számára is közismert, akik nem feltétlenül mozognak keresztény körökben, vagy akár egyáltalán nem hívők. Nick 1982-ben ezidáig ismeretlen okból végtagok nélkül született. Habár a Szerbiából Ausztráliába vándorolt szülők fizikálisan, érzelmileg és szellemileg is a lehető legnagyobb támogatást nyújtották számára, hogy boldog és teljes életet éljen, ő fiatal felnőtt koráig nem volt képes elfogadni az állapotát.

A gyakori csúfolódás és a magatehetetlen, kiszolgáltatott állapot hatására depresszió alakult ki nála, amely öngyilkossági kísérletben érte el a mélypontját. Mígnem egy alkalommal Isten elmondta neki, hogy az evangéliumokból ismert vak ember történetéhez hasonlóan az ő sérülésein és a fogyatékosságán keresztül szeretné másoknak is megmutatni az Ő dicsőségét. Ettől kezdve Nick egyre erősebb hívást érzett arra, hogy életét az evangelizációnak szentelje. Ezzel el is kezdődött a ma már világméretűvé nőtt Life Without Limbs nevű szervezet munkássága, melynek keretében a Nem Adom Fel és az Ez Az a Nap megbízásából 2019. október 25-én Budapestre látogatott, hogy megtöltse a teljes Puskás Ferenc Stadiont.

Az est a nagyközönség számára 19 órától kezdődött, azonban néhány szerencsés kiválasztott ezt megelőzően részt vehetett egy harminc perces zártkörű eseményen, melynek keretében Nick olyan személyes gondolatait osztotta meg, melyeket a nagyobb közönség előtt nem szokott. A találkozóra pontban 18:15-kor érkezett és láthatóan elcsigázott és a végletekig kimerült volt, mivel az időzónák közti átállás miatt csak négy órát tudott aludni.

Lelkesedéssel mesélt a mostani turnéjáról, a sok megtérőről, akikkel útja során találkozott, illetve az utóbbi hetekben folytatott sikeres megbeszélésekről különböző államfőkkel. Kérte, hogy kitartóan imádkozzunk azért, hogy a szabad vallásgyakorlás továbbra is érvényben maradjon Magyarországon, és életbe léphessen olyan országokban is, ahol ez ma még nem lehetséges. Arra a kérdésre pedig, hogy ennyi év után mi motiválja őt abban, hogy újra és újra útra keljen, hogy mások előtt beszédeket tartson, így felelt: „Tudom, és te is tudd, aki ma azon gondolkodsz, hogy megtedd-e az első lépést, hogy az az ember, aki hallja a beszéded, látja a hited és ennek hatására megtér, egy napon ott fog állni melletted a Mennyben, és akkor azt gondolod majd magadban: köszönöm Uram, hogy segíthettem megmenteni őt”.

Nick a showt saját maga és a családja bemutatásával kezdte, ezután evezett komolyabb mondanivaló felé. A bő 1,5 órás előadásáról és a bennem kavargó érzésekről oldalakat tudnék írni. Ehelyett igyekeztem csokorba szedni 13 elhangzott gondolatot tőle, amelyek mindenképp megosztásra érdemesek.

1. Istentől kaptunk mindent. Minden, ami a világon van, Tőle van, egy dolgot kivéve: a fájdalmat, szenvedést. A fájdalom és a szenvedés a Sátán műve.

2. Hiába imádkozott azért, hogy édesapja felépüljön a rákból, mégis meghalt. „Isten, ha mindig mindenkit meggyógyítana, soha senki sem térne haza hozzá.”

3. Édesapja halálával egy lélekben és szellemileg kiteljesedett ember tért az örök hazába. A testi jóllét másodlagos, ha szellemileg és lélekben egészek, egészségesek vagyunk. Ugyanezért nem nő ki a keze és a lába, hogy ő, és azon emberek, akik előtt tanúságot tesz, felismerjék, hogy a testi fogyatékosság, betegség, hiányosság nem áll a lelki, szellemi fejlődés és teljesség útjában. Mikor Isten nem ad neked csodát, az nem jelenti azt, hogy te magad nem lehetsz csoda.

4. Isten nem hallgatja meg jobban az imáid attól, mert több gyertyát gyújtottál, több jót tettél, többet böjtöltél, hibátlanabb életet élsz, mint más. Ugyanígy Isten nem hallgatja meg kevésbé az imáid azért, mert bűnt követtél el, mert többször buksz el, mint más. Isten nem személyválogató.

5. Ha tisztában vagy az értékeddel (amit istengyermekséged ad), akkor megszabadulsz attól a tehertől, hogy vajon a világ mit gondol rólad.

6. Isten csodaszép, jó teremtménye vagy. „Több jót tud mondani rólad, mint amennyi homokszem van a világon.”

7. Isten nem kívánságteljesítő dzsinn. Ha nem változtat a helyzeteden, hát majd erőt ad ahhoz, hogy elviseld!

8. „Mikor a fiam járni tanult, és elesett, nem leszidtam, hanem felemeltem és azt mondtam neki: semmi baj, próbáld újra.” Isten felemel minket a bukásainkból, és azt kéri, próbáljuk újra.

9. Mit lehet mondani egy törött, bűnös embernek? Nick a következőt mondta: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Jn 3,16

10. Miért engedte be Isten a Sátánt az Édenkertbe? Ha Ádám és Éva egyedül Istent választhatták volna, akkor a szabad akaratról nem lenne érdemes beszélni. A szabad akarat akkor létezhet, ha van miből választani. Isten tehát beengedte a Sátánt és az első emberpár őt választotta. Így jött létre a bűn, amely betegségeket, szenvedést és halált hozott a világra.

11. Jézusnak kulcsot kell adnunk lelkünk házához. Ha kopogtat az ellenség és Jézus csak vendég nálunk, nem Ő fog ajtót nyitni neki. Te, mint egyedüli házigazda tárod ki a Gonosz előtt lelked ajtaját, és akkor sok szerencsét a küzdelemhez! Jézusnak kulcsra van szüksége a szívedhez. Ha pedig a Sátán bekopog, Ő fog ajtót nyitni neki – Ő, aki már győzedelmeskedett fölötte.

12. A Bibliából ismerd meg Jézust! Ne azért térj meg vagy ne térj meg, mert ilyen vagy olyan tapasztalataid vannak papokkal, lelkészekkel, prédikátorokkal! Ne az emberektől hallottak alapján formálj véleményt Istenről. Olvasd az egyetlen hiteles forrást minden nap: a Bibliát!

13. Mikor meghalunk és Isten ítélőszéke előtt állunk, egyik oldalon ott lesz a vádló Sátán: „Ez az ember ezt, meg ezt, meg ezt követte el…”, s a végtelenségig sorolja a bűneinket. A másik oldalon Jézus áll, aki csak ennyit mond: „Atyám, ez az ember elhitte, hogy meghaltam érte a kereszten, feltámadtam a halálból és elfogadott engem megváltójának.” És erre az Atya azt feleli: „Isten hozott idehaza, jó és hű szolgám.”

+1: „Ha egyszer meghalok és a Mennyországba kerülök, ahol nincs fogyatékosság és nincs szenvedés, Jézus lesz az első, akit megérinthetek és megölelhetek. Aztán a feleségem, a gyerekeim, a szüleim, majd azok, akik miattam kerültek oda. És ott fogunk élni békességben Istennel, a Sátán és mindenféle szenvedés nélkül.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú