A Bakancslista filmet szerintem senkinek sem kell bemutatni. A filmben szereplő listát pedig már rengetegen adaptálták a saját életükre vonatkozóan. Vajon mit szeretnék még megtenni, mielőtt meghalok?

A Zöld Bakancslista ehhez képest arról szól, mit tudsz megtenni, mielőtt a Föld meghal. Tudom, Greta Thunberg, meg klímaválság és zero waste meg veganlife, ez mind jól hangzik, szép képek kerülnek ki instára ezekkel a hashtagekkel. Sokan csak legyintenek, ha ilyet látnak, vagy lehülyézik az embert; vannak, akik irigylik azokat, akik vállalják, hogy hulladékmentesen élnek.

Akik úgy érzik az előszó alapján, hogy ez a téma a fülükön jön ki, és különben se mondja meg senki, mikor vehetek el műanyag zacskót a tescos zsemléhez, azoknak most megköszönöm a figyelmet, és ha úgy érzik, mégis szeretnének belevágni valami újba, keressék vissza a cikkem.

Túl régóta beszélünk már környezetvédelemről meg újrahasznosításról, mégsem történik változás. Ezek szerint valamit rosszul csinálunk. Tény, hogy sok múlik a multinacionális cégek hozzáállásán, de rajtunk, embereken is. Ha én a saját életembe bevezetek egy olyan szokást, ami nekem jó, akkor azzal hatok másokra.

Valamelyik szombaton a termelői piacon az egyik árus elkezdett kiabálni, aki nála vásárol és nem kér zacskót, annak ajándékba ad egy textilzsákot. Jó kis marketingnek bizonyult a dolog, mert azon a napon hosszú sor kígyózott előtte. A legtöbb piacra járónál már csak dobozokat, befőttes üvegeket, csomagolás nélküli zöldségeket és textilzsákokat látok. Sokszor kapok dicsértet vagy elismerést, ha nálam is ilyet látnak. Már a szupermarketben sem lepődnek meg, hogy két szem almáért nem veszek csomagolóanyagot és édesanyám sem teszi többé zacskóba a banánt, minek, ha a természet már becsomagolta.

A Zöld Bakancs csoport összeállított egy kis kiadványt, aminek segítségével hónapról hónapra haladva kis lépéseket tehetsz a környezetkímélőbb életmód felé. Letöltöttem, beleolvastam, elhatároztam magam. Minden hónapnak van egy témája, a témához kis bevezetés és néhány egyszerűbb feladat. Pl. januárban a kanapén kakaózva kell gondolkodni, februárban lekapcsolni magad után a villanyt… Egyáltalán nem megterhelő vagy teljesíthetetlen, mégis nagy hatással van a Földünkre.

A kiadványt innen tudod letölteni, és itt látod a készítők bejegyzéseit Facebookon.

Aki jobban szereti az Instagramot, annak a #greenheros-t ajánlom.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú