„Nem lenne gond a vallással, csak az a baj, hogy elavult. Ha tudna adaptálódni a modern világhoz, sokkal hatékonyabb lenne.” Te is sokat hallod ezt? Én nagyon gyakran találkozom ezzel a véleménnyel barátoknál, ismerősöknél és idegeneknél is. Őszintén mondom, meg tudom érteni. Nem azért, mert egyetértek vele, hanem mert el tudom képzelni, milyen lehet a vallás kívülről. Isten nélkül. Érthetetlen szertartások, szabályok, kötelezettségek és tiltások sokasága, látszólag értelmetlenül.

Azon gondolkoztam, milyen hasonlattal tudnám legjobban megjeleníteni, amit mondani akarok. Sokáig törtem a fejem, míg ma reggel a hamvazószerdai mise előtt hirtelen eszembe jutott.

Képzelj el egy biciklikereket! Az abroncs az életed. A kerékagy Isten. Ott van a középpontban minden, ami Ő. Jézus áldozata, a feltámadás, a megváltás, a szeretet. A küllők összekötik az életedet Istennel, ez a látható egyház: a Biblia, a papság, a szentségek, a hierarchia, a szabályok, a kérések, a szertartások, a törvények, az ajánlások, a tiltások. A küllők összekötik az abroncsot a kerékaggyal és ahogy a kerék gördül, mindig másik küllő kerül függőleges helyzetbe. Az életed folyamán, egy napod folyamán is mindig más eszköz segít, hogy kapcsolatban maradj Istennel. De a lényeg a kerékagy, a középpont, ugye?

Most jön a csavar! Képzelj el egy kereket kerékagy nélkül. Az abroncs önmagában ide-oda gurul vagy csak fekszik a földön. Ha még rápakolnak egy csomó küllőt, amik rögzítetlenül össze-vissza lógnak, az segít? Próbálod irányban tartani a kereket, rendezgetni a küllőket, hogy szépen álljanak – nehogy meglátsszon, hogy kuszák, mit szólnának a többiek. De a küllők csak akadályoznak, értelmetlenek, feleslegesek. Hát persze, hiszen hiányzik a kerékagy, amiből kiindulnának!

Az örömhír, a megváltás nélkül, Isten hatalmas szeretetének tudata nélkül, az örök élet reménye nélkül valóban üresnek tűnhet egy mise, egy ima, egy papi hivatás. A küllők nem önmagukért vannak, hanem hogy összetartsák a kerékagyat és az abroncsot. Egy működő kerékhez mind a három szükséges!

Ez a hasonlat megérintett ma reggel és hálát adtam, hogy pont a nagyböjt első napján kaptam. A következő negyven napban figyelni akarok a küllőimre, kifényesítem, rendbe teszem őket, hogy húsvétra a lehető legjobb összeköttetésem legyen a kerékaggyal. Velem tartasz?

A Minden mindenben c. sorozat előző részét itt olvashatod!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú