Hirtelen sokan kényszerültek arra, hogy otthonról dolgozzanak. Olyanok is, akik soha nem kaptak erre lehetőséget. Igazán nem vagy szabadságon, vannak kötelességeid a munkahelyed felé, de mégis otthon vagy. Könnyen elmegy az idő és azon kapod magad, hogy a munka nincs elvégezve, de cserébe 4 órán keresztül macskás videókat néztél a YouTube-on. Íme néhány tipp, hogy ezt elkerüld.

Induljon jól a napod
Mindenekelőtt aludd ki magad. Készíts magadnak egy fullos reggelit, egy finom forró italt. Sokan esküsznek arra, hogy felkelés után 1 órán át nem néznek képernyőt (telefon, laptop, tablet, tv), inkább olvasnak, imádkoznak.

Rakj rendet az asztalodon
A rumli csak elvonja a figyelmed a munkáról. Pakold le az asztalod és csak azt hagyd meg, ami feltétlen szükséges a munkádhoz.

Készíts listát a teendőidről
Ez segít átlátni, mennyi mindent tervezel a napra. Ha úgy érzed sok, próbálj meg szelektálni; mi az, amit holnap is megtehetsz (a szennyes ruhák nem fognak holnapig elmászni… remélhetőleg).

2 perces szabály
Ha már összeírtad és kiválogattad a teendőid, gondold végig, milyen sorrendben fogod elvégezni a feladataidat.

Válogasd ki azokat a teendőidet, amiket kevesebb, mint 2 perc alatt el tudsz végezni és tedd meg azonnal. Ezeket rögtön ki is húzhatod a listádról, és mennyire jó érzés, hogy máris kevesebb dolgod van!

A maradék feladataidat próbáld csoportosítani. E-mailek írása, jegyzetkészítés, beadandó/beszámoló írás…

Hogyan egyél elefántot?
Darabokban. Na jó, ez nem jó poén, de a módszernek tényleg ez a neve és a lényege. Ha van egy vagy több nagyobb feladatod, oszd fel részfeladatokra és ezeken haladj végig, szépen sorban.

Kapcsold ki az értesítéseket
Így senki és semmi sem fogja elvonni a figyelmed.

Kapcsolj be zenét
Feltéve, ha amúgy is szoktál ilyet csinálni. A legjobb az olyan zene, amiben nem énekelnek. Én általában a Lo-fi hip hop radio-t szoktam hallgatni.

Motiváció
Mielőtt nekikezdenél, beszéld meg magaddal, mit fogsz csinálni, ha elvégezted a feladatot. Pl. ha megírtam ezt a cikket, tornázni fogok :). Vagy ha elkészült a ppt, eszem egy Túró Rudit.

Előbb a munka, aztán a pihenés
Átlag 30-45 percet vagy képes folyamatosan koncentrálni (kivéve, ha átjár a flow), épp ezért állíts egy időzítőt 30-45 perccel későbbre. Ha megszólal, állj fel, mozogj kicsit, igyál egy pohár vizet, jutalmazd meg magad valamivel, de mindez ne tartson tovább 10-15 percnél.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú