Azt ismeri, hogy három Jézus beszélget? c. cikk margójára

Két különböző oldalról jutott el hozzám ez a cikk, a shoeshine csapattól és pszichológushallgató barátaimtól. Elsőre meg sem tudtam fogalmazni, mit érzek, annyira felkavart, undorított a kutató viselkedése, embertelensége - hiába tanulom lassan öt éve a szigorú szabályozás előtti idők rettenetesen káros kísérleteit, ez mindenen túlment számomra. Hálás vagyok azért, hogy ismerhetek egy csodálatos, és történetesen skizofréniával élő embert, és kitüntetettnek tartom magam, hogy a barátjának mond. Nem tudok nem rá gondolni, amikor ezt olvasom, és ez a mélységes harag sokáig nem is engedte felmérni, hogy milyen kérdés indíthatott egy pszichológust ilyen károkozásra.

Amit ez a kutató tett, emberileg az én szememben megbocsáthatatlan és mérhetetlenül kegyetlen. De a történtek egy olyan erőre mutatnak rá, ami az idők kezdete óta mozgatja a világunkat, minden kor minden emberét; hiszen mindannyian ugyanazt keressük: az igazságot és a hatalmat. Dr. Rokeach messzebb ment ebben a keresésben, mint a legtöbbünk, és átlépett olyan határokat, amik megmagyarázhatatlanok, de a motivációja mindannyiunkban ott lüktet.

Valójában ez a kísérlet nem először történt meg. A helyzet szinte kísértetiesen hasonlít egy kétezer évvel ezelőttire, amikor egy római helytartó ugyanezeket feszegette, amikor előtte állt egy elítélt, egy istenkáromló, egy őrült, aki magát Isten fiának tartotta. A hatalmát kihasználva próbálta meg rávenni Jézust (ő csak egyet, de legalább az igazit), hogy mutassa meg neki az emberiség legnagyobb kérdésére a választ: „Mi az igazság?” (Jn.18:38)

Pilátus és dr. Rokeach a legjobb kérdést tették fel, valójában az egyetlent, ami igazán számít: Mi az igazság, ki az igazi Jézus? De nem elég feltenni a kérdést. A megfelelő személynek kell címezni és hajlandónak kell lenni meghallani a választ, ehhez pedig elengedhetetlen az alázat. Helytartó vagy pszichológus, vagy én, vagy te, vagy ő, egyikünk sem fogja tudni kikényszeríteni az igazságot erővel, képzelt hatalommal, hiszen a válasz éppen ez: a valódi Jézus Krisztus maga az Igazság és maga a Hatalom. Ezt kellett volna megértenie Pilátusnak, dr. Rokeach-nak, és ezt kell megértenünk nekünk.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú