Dr. Baritz Sarolta Laura domonkos rendi nővér közgazdász karrierjét otthagyva lépett be a rendbe, majd kezdett el újból közgazdaságtannal foglalkozni - de ekkor már új szemlélettel. A Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) posztgraduális képzés alapító tagja, amely az egyházi alapú, emberközpontú, fenntartható gazdaságot tanítja. A képzés 2017-ben az Expanded Reason Award 365 pályázó közül kiválasztott nyertesként vatikáni elismerésben részesült, XVI. Benedek pápa Ratzinger Alapítványa és a madridi Francesco de Vittoria Egyetem részéről. Társintézetei a római Angelicum (Szent Tamás Pápai Egyetem) és a Budapesti Corvinus Egyetem.

Nyikos Anna: Nagyon sűrű programban, fogadalomtételi, beöltözési ünnepélyek között szakított időt erre a beszélgetésre. Mit jelent Önnek ez a képzés, hogy még ilyenkor is ezzel foglalkozik?

Dr. Baritz Sarolta Laura: Hát ez nagyon egyszerű! Szívügyem ez a képzés, abszolút azt érzem, hogy ezt nekem csinálnom kell. Én közgazdászként végeztem, és rendbe lépésemig ezzel is foglalkoztam, de akkor kapott értelmet számomra minden, amit a gazdaságról tudtam, amikor először találkoztam az egyház tanítása szerinti emberközpontú megközelítéssel. Hatalmas “aha”-élmény volt ez számomra. A KETEG képzésen a teológia és a társadalomtudományok behozásával egy egyházi tanítás szerinti, emberközpontú, széles látókörű közgazdaságtant kínálunk. Alapelvünk az egyház, és kiemelten II. János Pál pápa tanítása nyomán, hogy az ember alanya, és nem eszköze a gazdaságnak, amink ezért elsődleges célja nem a profit maximalizálása, hanem a közjó megvalósulásának elősegítése. Másik fontos elvünk még Benedek pápa „tágabb értelem” (expanded reason)-elmélete, ami szerint minden szaktudomány esetében meg kell keresnünk a végső célt, amiért azt művelni érdemes, és az adott tudomány emberképét. Szóval ez egy holisztikus szemlélet, ami az emberből indul ki, és az emberi boldogság megvalósításának a céljával az emberhez is tér vissza.

Ny.A.: Egyik fő üzenetük, hogy „ezek a gazdasági elvek gyógyulást jelenthetnek a mai világ problémáira”. Mit értenek ezalatt?

B.S.L.: Hú, erről egész filozófiai értekezést lehetne tartani! De röviden, a mai világ, a mai ember talajvesztett. A jónak, igaznak a relatívvá tétele olyan utakat kínál, amik zsákutcába vezetnek, kihúzza a talajt az ember lába alól. Ugye ehhez képest Jézus azt mondja, hogy építsük kősziklára a házunkat, megadja az alapokat, amire biztosan lehet állni, a szubjektivitással szemben azt mondja, hogy igenis van igazság, helyreállítja a rendet.

Ny.A.: És ez a gondolkodásmód nem jelenik meg természetes módon egy keresztény ember viselkedésében? Miért szükséges ehhez a képzés?

B.S.L.: Az az igazság, hogy hiába van meg valakiben egy természetes hajlam a jóra, a nagylelkűségre, igazán szilárdan és tudatosan csak akkor tudja ez megvalósulni a gyakorlatban, ha rengeteget tanulja, hallja ezeket a gondolatokat. Különben csak megmarad egy ösztönszinten, amit más hajlamok vagy a körülmények akár el is nyomhatnak, elfogyhat a lendület. A tanulás tudatosítja és megszilárdítja ezt a hozzáállást.

Ny.A.: Eszerint nem is szükséges, hogy a hallgatók keresztényként érkezzenek.

B.S.L.: Nem, egyáltalán nem! Sok olyan hallgató jelentkezett hozzánk, aki nem volt hívő. Eszembe is jut egy fiatalember, aki utána megkeresztelkedett, de alapvetően nem a térítés a célunk. Sokkal inkább szeretnénk az ész, a ráció alapján olyan elveket átadni, amikre azután azt mondhatja a hallgató, hogy ésszerű belátással azok szerint szeretne élni. Nagyon kedves nekem Aquinói Szent Tamás és a természettörvény, amit megfogalmazott, ami szerint az ember erkölcsi lény, és elsődleges hajlama a jóra indítja. A képzés ugyanúgy „szól a hívőknek és minden jószándékú embernek”, ahogy a pápai enciklikák, hiszen azok a gazdasági elvek, amiket mi tanítunk, abszolút elfogadhatóak emberi szinten is. Az olyan elvek, mint az emberi méltóság, a szolidaritás, szubszidiaritás, igazságosság vagy a közjó elve mindenki számára befogadható, nem kell hozzá kereszténynek lenni.

Ny.A.: A közjó elvét korábban is kiemelte; mit jelent ez pontosan?

B.S.L.: Ehhez el kell jönni a KETEG-re, és fél évet hallgatni! (nevet) Dióhéjban el tudom mondani, de ezekről az elvekről sokat lehet és kell beszélni, ezért is ilyen fontos ez a képzés.

Ny.A.: És dióhéjban mi lenne az?

B.S.L.: Egy mondatban Helen Alfordot tudom idézni: „az emberi kiteljesedés, egyéni és közösségi szinten egyaránt.” Ez az arisztotelészi boldogságfogalmon alapul, amikor az ember kitűz magának egy nemes célt, és az elérésére való törekvés során egyre jobban kiteljesedik az erényekben és értékekben. Arisztotelész szerint ez a kiteljesedés adja a boldogságot, ez az erkölcsi jó a legfelső szint az ókori görögök által megalkotott értékhierarchiában, míg az anyagi javak a legalsó szinten, eszközként jelennek meg. Ez a mai világban éppen ellenkezően van, az anyagi javak kerültek a csúcsra, és ezt igyekszik helyre tenni a KETEG képzés. A mi szemünkben a profit és a pénz nem elvetendő, de nem is lehet a végső cél, csupán hasznos eszköz. Ahogy az elveinken osztozó vállalkozások fejezik ki: „Nem azért hozunk létre munkahelyet, hogy profitot termeljünk, hanem azért termelünk profitot, hogy munkahelyet hozzunk létre.” De nem csak az értékrendszeri, hanem az emberek közötti hierarchia is felborult, az értékegyenlősítés az elfogadott gondolat, mi viszont sokan azt gondoljuk, hogy a problémák megoldásában éppen a hierarchikus gondolkodás vinne előre. Szükséges egy vezető, aki a szubszidiaritás gondolata alapján nem elnyomó, hanem segítő szándékú a vezetett felé.

Ny.A.: Ez tulajdonképpen az Isteni rend visszaállítása, ha jól értem…

B.S.L.: Igen, és ezt nagyon óvatosan kell tanítani, mert a mai mainstream gondolkodásban az Isteni rend parancsoló, erőszakos, elnyomó hatalomként jelenik meg sokszor. Pedig tudhatjuk, hogy Istentől ez egy hatalmas segítség az ember részére, az emberi kiteljesedés számára: Ő nem elnyom, nem ráerőszakol, hanem szeret. Isten szeretetéről tanulni nagyon fontos, de ezt is ésszel kell tenni, nem csöpögősen, hogy így jelenthessen igazán alapot az életünkben. Ezt tesszük mi a KETEG-nél.


A képzésre augusztus 23-ig lehet jelentkezni, az ezzel kapcsolatos részletes információkat a KETEG honlapján lehet megtalálni: https://www.keteg.hu/

Emellett sok szeretettel várja az alapítvány az érdeklődőket, akik szívesen részt vállalnának a gazdaság formálását célzó missziójukban, akár önkéntesként, akár konferenciák, fórumok szervezésével.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú