Sziasztok, a Szerinted baromság cikksorozat írójaként mindig számomra érdekes összefüggéseket nyitogatok. Volt már szó arról, hogy az intimitáshoz szenvedés kell, vagy arról, hogy a keresztényeknek meg kell tanulni főzni.

Szóval, egyik este, amikor lemondták a hétvégi futóversenyemet, úgy éreztem, edzés helyett valami hasznosat csinálok, így elkezdtem figyelni a Miatyánkot. Ezer értelmezési átirat van, amikor az emberek túlkreatívkodjak magukat, de ne értsd félre, szerintem ez fontos. Nem azért, mert elhaladt az idő a régi szöveg fölött, vagy mert hajt az exhibicionizmus, hanem mert meg kell tanulni újra és újra a sorok között olvasni. Mert egy írás nem csak alanyból, állítmányból, jelzős szerkezetből áll, hanem abból is, amit kihagynak belőle. A le nem írt szavakból, amiket úgy fogalmazunk meg, hogy a leírtakkal kerítjük körbe őket.

Ez lett belőle, ha szerinted baromság, írj nyugodtan.

1. Mi Atyánk...
Zsidók, ateisták, feketék, romák, fehérek, az idegesítő szomszédok, a megbüntető BKK ellenőrök, a sodromból kihozó autósok, melegek és politikusok Atyja.

2. Aki a mennyekben vagy...
a mennyek országa közöttünk van, azt mondják. Hol köztünk? Az emberi kapcsolatokban?

3. Szenteltessék meg a te neved...
Mit jelent ez? Ne hozzak rád szégyent? Mivel tudom megpróbálni megszentelni a te neved?

4. Jöjjön el a te országod...
Itt a válasz az előző kérdésemre! Ezzel tudom megszentelni a te neved, hogy megcsináljuk a te országodat az emberek közötti kapcsolatokban. Az egymás közötti kölcsönhatásokban hozzam létre a te országod?

5. Legyen meg a te akaratod, a mennyben és a földön...
Elfogadom a te akaratod? De félek, hogy fájni fog. De miért is félek? De mi a te célod? Az, hogy üdvözüljek. Akkor talán lehet azt mondani, hogy „üdvözítő akaratod”? S ha elfogadom az akaratod és ezt kommunikálom a másik irányába, akkor csinálom a te országod? Igen, akkor szentelem meg a Te neved. De várjunk csak! A mennyben könnyű! Ott nincs már kísértés. De itt a földön, ebben te hogyan segítesz?

6. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma...
Adsz kenyeret, testi-lelki kenyeret. Azt mondod, ne féljünk, ne aggódjunk, mert te adsz nekünk energiát és feltöltődést ehhez a munkához. Kérdésem az, hogy hogyan?

7. És bocsásd meg vétkeinket...
Igen, így kisebb a stressz. Kisebb a stressz, ha tudom, hogy nem akarsz leverni rajtam semmit. Őszintébb tudok lenni hozzád. Mert mégiscsak a jó kapcsolat alapja az őszinteség. Talán jobb, ha nem kell félnem tőled, mert te békével jössz felém? Talán nemcsak a többi emberrel kell jó kapcsolatot ápolnom, hanem Veled is?

8. Miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek...
S ha elég nyugodtak vagyunk, mivel nem stresszelsz minket saját hülyeségeink miatt, akkor talán lesz annyi időnk, hogy nyugodtan végiggondoljuk a dolgainkat, és lesz annyi eszünk, hogy nem barmoljuk szét az emberekkel való viszonyainkat. Hanem meg tudunk bocsátani nekik és elengedjük sérelmeinket.

9. És ne vígy minket kísértésbe...
OMG, milyen érdekes! Ha nincs bennünk ez a harag a többi ember iránt, ha nincs bennem harag magam iránt és nincs bennem félelem, mert gondoskodsz rólam (adsz nekem kenyeret és békét) akkor kisebb a kísértés. Mert ezért bűnözöm, haragból, dacból vagy félelemből. Ha nincsenek bennem ezek az érzelmek, akkor csökken a kísértés. Azaz nem kell elterelnem a figyelmem róluk pótcselekvésekkel.

10. De szabadíts meg a gonosztól...
Azt hiszem, értelek. Ha nincs bennem egzisztenciális félelem, mert hiszem azt, hogy adsz kenyeret és békét, akkor kisebb a stressz, akkor lesz időm lenyugodni és lenyugtatni másokat. Nem lesz szükségem arra, hogy felhánytorgassak nekik régi sérelmeket, hanem meg tudok bocsátani. És ha nincs harag bennem és nincs félelem, akkor alig van kapcsolódási felületem a gonosszal. S ha nincs, akkor tud épülni a te országod, amely majd megszenteli a Te neved. Itt az emberek között. Mindannyiunk Atyja!

Ámen.
Tudom, hogy „úgylegyen”-t jelent, de én itt inkább hálás lennék. Köszönöm.

Hogyan is tudnám elmondani akkor most az Úr imádságát?

  1. Mindannyiunkat Te készítettél ide a földre,
  2. Aki az emberek közötti kapcsolatokban vagy.
  3. Hálából nem akarok Rád szégyent hozni, de ezt hogyan kell?
  4. A te közeged az, ha figyelünk egymásra, Rád.
  5. Ez jó cél, segítem a célod megvalósulását.
  6. Adj nekünk energiát, hogy ne stresszeljünk annyit.
  7. Látom, békével jössz, nem félek Tőled, őszinte tudok lenni.
  8. Tök jó így! Marad időm, hogy a másik emberre szánjam, és megértsem a hibáit.
  9. Nem haragszom rá és nem félek. Így nem kell pótcselekvésekbe menekülnöm.
  10. Ha nincs pótcselekvés, úgy több időm marad értelmes dolgokra. Például gyönyörködni az életben.

Köszönöm!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú