Bizonyára sokan hallottatok már a kolozsvári Böjte Csaba atyáról, aki a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Nekem szerencsém volt találkozni is vele és megérteni sikerének titkát, személyiségének varázsát.

Bár cikkem témája nem Csaba testvér életének bemutatása, mégsem tudok szó nélkül elmenni a csodával határos tettei mellett. Több helyen eltöltött papi szolgálata után ugyanis 1992- ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és a lakatot leverve az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök. Ez nem történt meg.

Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetesnek hamar híre ment Déván. Mára tevékenységét elismerik egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon is. Az alapvető életfeltételeken kívül (ruha, étel, stb.) taníttatásukkal is foglalkozik, melybe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik.

Idáig valószínűleg sokan ismerik a történetet, legalább hallomásból. A cikk célja viszont Böjte atya egy másik oldalára felhívni a figyelmet. Böjte Csabának egyik alapvető gondolata, hogy a baj nem az emberben, hanem a tudatlanságban lakozik. Valószínűleg ennek az emberi tudatlanságnak az eloszlatása volt az atya célja azzal, hogy immáron hét éve ír nagy sikerű könyveket a szeretetről. Idén júniusban pedig megjelent könyvsorozatának legújabb tagja, a Szeretet bölcsője – a házasság mérföldkövei címmel.

Bármit is írnék, jobban nem tudnám megfogni a könyv lényegét, mint ahogyan maga Csaba testvér foglalta össze a kötet mondanivalóját:

„Emberi léted kibontakozásának fontos perce, amikor megtapasztalod a tiszta, őszinte szerelmet. A mesében olyan egyszerű minden: „Megházasodtak és boldogan éltek, míg meg nem haltak!” A valóságban azt tapasztaljuk, hogy sok kísértés próbálja ellopni a hűséget, az őszinte egymásra figyelést, kioltani a házastársi szerelmet. Az oltár előtt a keresztre tett eskü könnyen elkopik a mindennapi terhelés alatt.

Ha azt látom, hogy valaki a sípályán hatalmasat esik, akkor nem arra gondolok, hogy a síelés ostoba sport, hanem arra, hogy az illető nem tanult meg jól síelni. Ha azt látom, hogy sok házasság felbomlik, hogy nem élnek szépen, szeretetben együtt, akkor nem a házasság intézményét kell elvetnem, hanem azt kell megállapítanom, hogy sajnos sokan naivan, vakon, túl gyorsan rámentek a fekete pályára, és emiatt összetörték magukat. Nem a pálya rossz, egyszerűen nem tudtak bánni a felmerülő nehézségekkel.

Könyvünkben végigvesszük a házasság útjának 18 mérföldkövét, azok örömét, sajátos feladatait, kihívásait, melyekre ha tudatosan készültök, könnyebben megbirkóztok velük. Imádkozom azért, hogy töretlen hűséggel szeressétek egymást, kapcsolatotokat ápoljátok, és egymás iránti szerelmeteket mindeneken keresztül megőrizzétek.”

Ha ezt a cikket nem találtad elég meggyőzőnek ahhoz, hogy nekifogj a könyv olvasásának, látogass el a Zalai Hírlap oldalára, amely egyik júniusi cikkében a könyv témájának részletesebb bemutatását tűzte ki célul.


BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú