A Fokoláre Mozgalomnak öt kontinensen 33 modell települése (faluja, kisvárosa) van, melyek közül az első és legjelentősebb az olaszországi Loppiano. Loppiano Toszkánában, Firenze mellett található, közigazgatásilag Incisa in Val d’Arnohoz tartozik.

Állandó lakosainak száma jelenleg mintegy 900 fő. A lakosság összetétele internacionális, 70 nemzet képviselteti magát, köztük természetesen a magyar is. A modell települést évente kb. 40000 látogató tekinti meg.

Chiara Lubich 1962-ben, a Svájcban az ősi Einsiedeln bencés apátságot meglátogatva, a hegytetőről letekintve elképzelte, hogy az evangélium szerinti életet ötvözni lehetne a modern város összes elemével. Így született meg a gondolat, hogy létre lehetne hozni olyan kis városokat, modell-településeket, ahol lakóházak mellett templomok, ipari létesítmények, iskolák, boltok, sportpályák, kulturális, művészeti és egyéb intézmények is jelen vannak. A modell települések alapcélja – azonosan a Fokoláre Mozgalom alapcéljaival – az evangéliumi törvények és az egyetemes testvériség megvalósítása.

Az első minta település, Loppiano története 1964- ben kezdődött, amikoris a mozgalom egyik elkötelezett tagja, Vincenzo (Eletto) Folonari örökségének egy részét, egy 260 hektáros loppianoi birtokot, rajta már meglévő épületekkel a Fokoláre Mozgalomnak adományozta. Ezt követően 1965-ben kezdtek betelepülni a családok és az egyedülálló személyek, a mozgalom tagjai. Beindultak az építkezések, és az első vállalkozások is. Az építkezések folyamatosan folytak, üzemek, sportpályák, műtermek, oktatási intézmények, kollégium épültek, néhány évvel ezelőtt, 2007-ben készült el a modern, nagyméretű, központi templom, a Maria Theotokos templom, alsó szintjén fogadó- és kongresszusi központ, hatalmas előadótermekkel. Ez az épület művészeti-építészeti szempontból is kiemelkedő.

Loppianonak egyetemi intézete is van, az „Istituto Universitario Sophia”, a Sophia Egyetemi Intézet, ahol akadémiai képzés és kutatás folyik. Az egyetemi intézetben felsőfokú képzést adnak (MA). Itt a teológiai, filozófiai szakokon túlmenően gazdasági tanulmányokat is lehet választani. Nyári egyetem is működik.

A modell településen a gazdaság több lábon áll, ipari üzemek (gyerekbútor gyártás, kerámia, ruhagyártás stb.) mezőgazdasági termelő és feldolgozó üzemek (bor és olívaolaj), valamint képzőművészek, zenészek működnek.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú