Az elmúlt hetekben játszották a Noé c. filmet. Bibliai témát dolgoz fel, sokan ajánlották, így beültem a moziba.

A gödöllői Filmszínház szerintem a vidéki mozik közül az egyik legjobb. Nagyon jólesik, hogy amint belépek, megcsap a popcorn-illat, a falakról a poszterek közül ismerős és ismeretlen színészek, rendezők fényképei néznek a belépőre. Kicsi és barátságos hely, ám a moziterem meglepően hatalmas. A legjobb, ha az ember a terem közepén foglal helyet, és nem, mint más mozikban, hátra.

A filmet érdemes 3D-ben megnézni. Nem is a tárgyak, vagy csatajelenetek miatt, hanem, mert a táj valami lenyűgöző. Ez talán nem is meglepő, hiszen Izlandon forgatták. (A film után garantáltan kedvet kapsz egy izlandi kiruccanáshoz.) A legszebb jelenet mégis talán a Teremtéstörténet. Noé, mint esti mesét meséli a gyermekeinek. A Nagy Bummtól az evolúción keresztül rövid snittek sora mutatja be a Teremtést és közben a Bibliából idéznek. Ez volt az a pillanat, amikor kinyílt a csipám és rájöttem, hogy milyen csodálatos a teremtett világ.

A történet nem teljesen Biblia-hű, hiszen a Bibliában Noé története a Teremtéstörténettel együtt is potom 10-11 oldal (nyomtatása válogatja). Sok fantázia és kreativitás kellett rendezői részről, hogy a hézagokat kitöltsék. Ez egyrészről nagyszerű ötleteket szült, így például Noé feleség jelentős szerepet kapott a filmben. Kiegészíti Noét, támogatja, szereti, egyenlő a férjével. Választ kapunk arra is, hogyan voltak képesek annyi állatot szállítani a bárkán, mindenféle csete-paté nélkül. Elkábították őket. Zseniális!

Amit viszont kicsit túlzásnak érzek, azok az Őrzők. Bukott angyalok, akik Isten irgalmáért esedeznek… és úgy néznek ki, mint a sziklatrollok! Oké, értem én, a mondanivaló miatt kellettek a filmbe, és jól jött a segítség Noénak a bárkaépítésben, de ez akkor is kicsit sok, ráadásul nagyon fantasy-vá teszi a filmet.

A színészek nagyszerűen játszanak, Noé karaktere pont illik Russell Crowehoz, Anthony Hopkins pedig egyszerűen zseniális. A karakterek az egész film során fejlődnek, ez a fejlődés talán Noén és fián, Kámon látszik a legjobban. A Jó és a Rossz küzd a világban és az emberek bensőjében, de nincs közöttük egyensúly, ezért az Isten radikális változásra szánja magát. Jön az özönvíz, elmos mindent, majd új reményt ad és jön a szivárvány.

A film néhol ijesztő és túl realisztikus. Én minimum egy 16-os karikát tettem volna ki, főleg, mert annyi mondanivalót hordoz magában, hogy az ember utána napokig csak ezen morfondírozik. Ha másért nem is, de a bárka miatt mindenképp érdemes beülni a mozira. A díszletesek fél éven át építették a bárkát, teljesen Biblia-hűen, életnagyságban. Nézd meg! De ne csak egyszer. Kb. ötödszörre fogsz rájönni a film tanulságaira.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú