Már alig egy hét van karácsonyig, és ha eddig még nem sikerült eljutni egyetlenegy adventi vásárba sem, akkor hajrá! Egyfelől remek kikapcsolódás és séta, ha nem irtózik az ember a tömegtől, másfelől látványnak sem utolsó, hiszen Budapesten is számos helyen ünnepi díszbe öltöztek a közterületek és megteltek karácsonyi mütyürökkel és illatokkal.

Aki rutinos vásározó, az már tudja, hogy a legtöbb ilyen fabódét három kategóriába lehet sorolni. Vannak a gasztro-bódék (a kínálat a hagyományos forralt bortól és megszokott kenyérlángostól a kevésbé karácsonyi hun-dogon és gulyáson keresztül az olyan meglepő ínyencségekig terjed, mint például a meleg meggysör); továbbá a kötelező konfekció áruk (sapka, sál, kesztyű és táskák) és végül, de nem utolsó sorban a már régóta reneszánszát élő kézműves/házi termékek színes palettája (szappan, lekvár, mézeskalács és egyedi ékszerek).

Talán az utóbbi áruk azok, amelyek a legközelebb állnak a hagyományos karácsonyi vásárok szelleméhez. Az egyik ilyen, méltán híres vásár a bécsi, melynek hagyományai a 13. századig nyúlnak vissza, ekkor engedélyezték a decemberi vásározást az iparosok és kézművesek számára. Ezek a vásárok kezdetben nem különböztek a más ünnepnapokon megrendezett piacoktól, hiszen a karácsonyfa-állítás és az ajándékozás csak a 19. századtól jött divatba, akkor is csak a nemesség körében, így a vásárok kínálata is jobbára csak a hétköznapi szükségleti tárgyakra és élelmiszerekre szorítkozott.

Ma már nem is annyira a vásárlás, inkább a hangulat és egy forralt bor kedvéért sétálnak az emberek az adventi vásárokban, de remek alkalom egy különleges ajándék beszerzésére is, hiszen rengeteg, szebbnél szebb portékával találkozhatunk. Az árusok közül sokan nem egy boltból telepednek ki, hanem tényleg a saját termékeiket kínálják eladásra. Lehet mézet és lekvárt is kóstolni, ha valami különlegességet szeretnénk a karácsonyfa alá tenni.

Ha valaki idén csak egy helyre szeretne ellátogatni, akkor neki a Bazilika előtti vásárt javasoljuk, ugyanis a vásár érdekessége, hogy minden nap 16.30 és 20.00 óra között félóránként zenés fényjátékot vetítenek a Bazilika homlokzatára. A négy film különböző témájú, az adventhez, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú