A nyár lassan mindenkihez elér. Koppannak a tollak, ahogy véget ér az érettségi- és vizsgaidőszak, jöhet a kikapcsolódás. Ugyan, ki ne örülne a melegben egy korsó hideg sörnek? Zircen sem gondolják ezt másként.
Nem véletlenül váltak ám a kolostorok a sörkultúra szerves részeivé. Mivel a böjt a sör fogyasztását nem zárta ki, a barátok számára nélkülözhetetlenné vált a tápanyagban igen gazdag folyadék. Magyarországon maga az uralkodó rendelt sörfőzéssel foglalkozó családokat a szerzetesek mellé. Az elkészült termékeket pedig nem csak fogyasztották, hanem értékesítették is. Tehát a sörfőzés gyakorlatilag nem a kolostorban történt, a jelenlegi helyzettel ellentétben. A rend hozzáértő dolgozókat vett fel a munkálatok végzésére, hiszen – a főapát szavaival élve - a minőségi sör készítéséhez profi szakemberkre van szükség - arról nem is beszélve, hogy a rend Magyarországon összesen 21 főt számlál.
A Zirci Apátsági Manufaktúra Kft. jelenleg elsősorban erre a feladatra koncentrál, egyelőre pedig háromféle sörre számíthat a nagyközönség; egy Lagerre, egy erősebb alkoholtartalmú belga sörre, és egy fehér búzasörre. Természetesen a receptek saját kísérletek alapján, a hagyományokat megőrízve jöttek létre.
Kóstolásra elsősorban a manufaktúrában lesz lehetőség, de több hazai nagyvárosban is felbukkannak majd a Zirci apátsági sör nevet viselő palackok – többek közt Budapesten, illetve Veszprém megyében és a Balaton körül is. Aki tehát kíváncsi, július elejétől járjon nyitott szemmel, és kóstolja meg bátran az új, hazai sörkülönlegességet.