A nyár lassan mindenkihez elér. Koppannak a tollak, ahogy véget ér az érettségi- és vizsgaidőszak, jöhet a kikapcsolódás. Ugyan, ki ne örülne a melegben egy korsó hideg sörnek? Zircen sem gondolják ezt másként.

Nem véletlenül váltak ám a kolostorok a sörkultúra szerves részeivé. Mivel a böjt a sör fogyasztását nem zárta ki, a barátok számára nélkülözhetetlenné vált a tápanyagban igen gazdag folyadék. Magyarországon maga az uralkodó rendelt sörfőzéssel foglalkozó családokat a szerzetesek mellé. Az elkészült termékeket pedig nem csak fogyasztották, hanem értékesítették is. Tehát a sörfőzés gyakorlatilag nem a kolostorban történt, a jelenlegi helyzettel ellentétben. A rend hozzáértő dolgozókat vett fel a munkálatok végzésére, hiszen – a főapát szavaival élve - a minőségi sör készítéséhez profi szakemberkre van szükség - arról nem is beszélve, hogy a rend Magyarországon összesen 21 főt számlál.

A Zirci Apátsági Manufaktúra Kft. jelenleg elsősorban erre a feladatra koncentrál, egyelőre pedig háromféle sörre számíthat a nagyközönség; egy Lagerre, egy erősebb alkoholtartalmú belga sörre, és egy fehér búzasörre. Természetesen a receptek saját kísérletek alapján, a hagyományokat megőrízve jöttek létre.

Kóstolásra elsősorban a manufaktúrában lesz lehetőség, de több hazai nagyvárosban is felbukkannak majd a Zirci apátsági sör nevet viselő palackok – többek közt Budapesten, illetve Veszprém megyében és a Balaton körül is. Aki tehát kíváncsi, július elejétől járjon nyitott szemmel, és kóstolja meg bátran az új, hazai sörkülönlegességet.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú