Érdekes és megkapó, de ugyanakkor minden tekintetben hajmeresztően bámulatos az a történet, amit Hyenseo Lee írt le saját életéről A lány hét névvel, szökésem Észak-Koreából című életrajzi művében. Egy hősies nő élettörténete. 

Bár a 21. században élünk, ahol az információáramlás jelentősen felgyorsult, mégis Észak-Koreáról és magáról Észak-Korea társadalmáról csupán felületes ismereteink vannak. Mivel egy erősen elzárt, kőkemény diktatúráról van szó, a legtöbb hír fenyegető atomprogramokról, katonai incidensekről szól. Talán ritkábban, de néha hallunk folyamatos éhínségjárványokról, fogságba esett turistákról, katonai díszszemlékről, majd néhány olyan hírről is, hogy hogyan tudtak észak-koreai polgárok kijutni az országból. Az ő történeteik, visszaemlékezéseik tudják csak igazán visszaadni ennek a diktatúrának a működését.

Hyeonseo Lee könyve ebből a szempontból egy minden tekintetben hiteles korrajza az észak-koreai társadalomnak és annak, ahogyan egy fiatal lány kíváncsiságának és makacsságának engedve megszökik Észak-Koreából, majd kapcsolatai és a szerencséje révén a leglehetetlenebb helyzetekből is sikerül kiutat találnia, hogy egészen Dél-Koreába jusson. Ehhez viszont ébernek és alkalmazkodónak kell lenni. Ugyanis Hyeonseo Leenek már Kínában le kell rombolnia magában azt az észak-koreai vezetőkről, országáról belésulykolt képet, hogy Észak-Korea a föld legjobb országa, valamint hamis papírokkal, álnevekkel kell beilleszkednie a kínai társadalomba. A dokumentarista regény kiválóan bemutatja azt, hogy a szökés után is mennyire nehéz és mennyire embert próbáló illegális bevándorlóként Kínában, majd Dél-Koreában ó menekültként beilleszkedni. Hyenseo Lee, illetve családja története ezért minden olyan ember számára kötelező olvasmány, akit érdekelnek megrázóan szép riport könyvek, amelyek betekintést nyújtanak napjaink legsötétebb diktatúráiról, és az emberi küzdelmekről, amelyeket a szebb és élhetőbb élet felé vezető út irányít.

Sok bonyodalma, fordulata, mellékszála és üzenete van a könyvnek. A legfontosabb számomra viszont az volt, hogy ne hagyjam azt, hogy könnyen befolyásolhatóvá váljak. Éppen ezért széles látókört kell kialakítani a világról, amely nem csak hasznos is, hanem veszélyes is, hiszen az igazság nem feltétlenül olyan, amiről szívesen hall az ember.

A könyv néhány marginális részétől eltekintve nem foglalkozik különösen a vallás témájával, hiszen korántsem ez a könyv fő témája. Egy interjú viszont Magyarországon megjelent a könyv szerzőjével, ahol saját hitéről is beszélt a könyv szerzője. 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú