Avagy May the 4th be with you! 

Oké, én se vagyok valami nagy szóvicc-rajongó, de találtunk egy cuki cikket, és kellett hozzá egy hangzatos cím. Szóval egy csapat jezsuita, míg várakozott a legújabb Star Wars-részre, azon elmélkedett, hogy tulajdonképpen egy csomó közös van bennük és jedikben.

1.       Például tök jól néznek ki feketében. Mind a jedik, mint a jezsuk.

2.       Na jó, félre a tréfát. Hiszen van menő jelvényük is!

Balra a jediké, jobbra a jezsuitáké.

3.       Mind a jezsuiták, mind a jedik hisznek a világot átható spirituális erőben. A jezsuiták az egész teremtett világban keresik Istent, nemcsak az emberekben. Valahogy így van az Erővel is, ami körbeveszi és átszövi az egész univerzumot…

4.       Hosszú képzési idő: míg a jezsuiták általában felnőtt fejjel kezdenek neki a tanulmányaiknak, és kb. 10-15 év a belépéstől az ünnepélyes fogadalmakig, addig a jedik általában ovisan, vagy akár csecsemőként kezdik meg a jedivé válás rögös útját, akár 23 évig készülve „hivatásukra”.

5.       Szintén közös a mentor jelenléte, padavanként a jedi mester, novíciusként a novícius mester segíti a lelki és közösségi életben, a jezsuita lelkiség megélésében. A jezsuitáknak a későbbiek során is van lelkivezetője, és valószínűleg a jedik is szívesen kikérik a későbbiek során volt mesterük tanácsait.

6.       A hierarchia: mind a jedik, mind a Jézus Társasága élén egy általuk választott vezető áll, akiket egy-egy tanácsadói kör segít.

7.       Elnyomó hatalom: ebben az esetben egy kicsit szerencsésebbek a jezsuiták, őket nem gyilkoltatták meg kivétel nélkül, mint a jediket a Birodalom (spoiler: Yoda túlélte…); „csak” feloszlatták rendjüket a 18. században, és Magyarországon a múlt században is sokat üldözték a szerzeteseket, papokat, akárcsak a rendszer más vélt és valós ellenségét.

8.       Szintén közös még a két rendben, hogy életüket és viselkedésüket nagyban befolyásolja a Jedi Kódex, ill. Rendalkotmány (Szent Ignác Szabályzata + az 1540-ben adott pápai alapító bulla (Regimini militantis Ecclesiae)). Ja, és persze a cölibátus.

Végül három különbség:

1.       Lézerkard: a jedikkel ellentétben a jezsuiták nem kardforgatók, Szent Ignác egyik legelső cselekedete például kardjának végleges letétele volt.

2.       Női jedik: a Jézus Társasága exkluzív férfi-klub, bár néhány női rend alapításakor merítettek ihletet Szent Ignác Lelkigyakorlatos könyvéből.

3.       Ferenc pápa… 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú