A Kaláka zenekart nem kell külön bemutatni, sokunk számára ismerősek az általuk komponált megzenésített versek, gyermekdalok. Néhány napja volt szerencsém részt venni az egyik felnőtteknek szóló akusztikus koncertjükön a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Tágra nyílt szemekkel és leesett állal csodáltam a produkciót, mert ilyet még nem láttam!

A zene, a dal mindig tud újat mondani számunkra, hiszen különböző élethelyzetekben ugyan az a dal, egészen másként hat. Így történt ez velem is, hiszen már számos Kaláka dalt ismertem és több koncertjükön is megfordultam már (többek között egyszer Taizében is hallhattam őket), mégis az újdonság varázsával hatott a koncert.

Nem volt hangosítás, sem díszlet. Semmilyen technikai látványfokozó nem volt a színpadon, csupán néhány szék és sok-sok hangszer. A 21. század koncertek gigászi technikai armadájának nyoma sincs, a főszerepben a versek és a zene van. A zenekar tagjai az előadás előtt, közben (a szünetben) és a végén is könnyedén megszólíthatóak, a földszinti büféből kérnek italt – ugyanúgy, mint a nézők. Valahogyan magával ragadott ez a fajta szemlélet, én meg csak ámultam és bámultam.

A koncert alatt sorra kerültek elő a sokunk számára ismeretlen hangszerek, a frappáns mondanivalójú versek, egészen különleges hangzásvilágú dallamok. A zenei sokszínűség pillanatok alatt elvarázsolta a közönséget, a humoros tartalmú versek hallatán pedig jóízű kacagás töltötte be a termet. Az egyik ilyen remekmű Lackfi János Csontváry ihlette átirata az Arany János: Írószobám című Kaláka nótára.

Felcsendült számos ismert gyermekdal is, amelybe a közönség is becsatlakozott, illetve Kányádi Sándor versei is előtérbe kerültek a második felvonásban. A koncertet a versek keletkezéseinek történetei színesítették, felcsendült az első Kaláka által megzenésített Kányádi Sándor vers is.

A vers és a zene csodálatos összefonódásait hallhatta és láthatta a néző, amelyet a Kaláka már több mint negyven éve produkál rendületlenül. De nem csak ismert és kevésbé ismert költők verseit éneklik, megszólalt már dalban általuk a hegyi beszéd és Pál levelei is.

Igazi értékeket közvetítenek tartalmi és zenei szempontból is ezek a dalok, mindenkinek csak ajánlani tudom, korosztálytól függetlenül!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú