Isten megáldotta őket, így szólt hozzájuk: Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá.” (Ter 1,28) „Utódaid által nyer áldást a föld minden népe.” (Ter 22,18)

A Bibliából jól ismert idézetek: az első áldás az emberpárnak szól, amivel a különleges hivatásukat igyekszik szemléltetni, a második az Ábrahámnak tett ígéretről szól, a szövetségkötés szimbóluma is. Ábrahám által a föld minden nemzetsége áldást nyer, csak hinnie és bíznia kell Istenben.

Mára mégis égető kérdéssé vált a népességfogyás Magyarországon. Ebből kifolyólag egyedülálló könyv született a népességfogyás megállításáról.

A Gyermek- és Családbarát Magyarországért Alkotó Műhelyben készült tanulmánygyűjtemény innovatív módszertannal, új megközelítésben vizsgálja a demográfiai válság okait, a várható következményeket és a megoldáshoz vezető utakat. November és december folyamán nyolc helyszínen tartottak és tartanak könyvbemutató konferenciát, hogy minél szélesebb rétegekhez eljusson a Jövőnk a gyermek című könyv.

Több, mint kétszáz önkéntes szakértő dolgozott három éven át a társadalmi probléma megoldásán, minden eddigi megközelítést átfogó rendszerbe ágyazva.

Nemcsak Magyarországon tapasztalható, hanem a többi fejlődő országot is érinti, hogy kevesebb gyermek születik. Vajon mi lehet ennek az oka? Természetesen rengeteg tényezője van, például egy másfajta gondolkodásmód kezd kialakulni a családfogalomról. A könyv szerint a tinédzser lányok, fiatal felnőttek elsődleges célja nem az, hogy otthon maradjanak és gyermeket neveljenek, hanem karriert szeretnének építeni.

A könyv egyik fejezete három nemzedék szocializációs folyamatainak kihívásait írja le. A középpontban a „csalódott” nemzedék házassága és termékenysége, a „kötődési képességhiányos” nemzedék és a „ne bízz senkiben” nemzedék áll.

Én az óráimon is gyakran felhozom a család témakörét, hogy milyen is egy jó „keresztény” család és érdekes megállapításom, hogy a félelem is igen erős tényező, hogy miért nem szeretnének családot a mai fiatalok. A félelem a kötődési problémákból eredhet, és hogy önmagukat is nehezen tudják meghatározni, valamint önbizalomhiányos gyerekek nőttek fel az évek során.

Emiatt a családok helyének, szerepének újragondolása mind társadalmi, mind gazdasági folyamatokban szükséges. Család- és közösségfejlesztési stratégiára van szükség a nemzet jövőjének biztosításához. Egy ilyen terv kidolgozásának most értek meg a feltételei. Magyarország az évek során sokat tett annak érdekében, hogy ez pozitív irányba változzon. A könyvből sem maradhatott ki, hogy milyen közép és hosszú távú megoldási javaslatok születtek.

A kötet megjelenésekor A jövőnk a gyermek könyvbemutató konferenciasorozat indult, melynek helyszínei és időpontjai a linkre kattintva érhetőek el. Budapesten legközelebb december 2-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán lesz tájékoztató, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú