Lábánné Hollai Katalin: Megszabadítottál szégyenemtől – A Biblia és a 21. század meddő asszonyai

Már a cím megakasztott. Szégyen? A meddőség? Egy állapot, amiről az ember nem tehet, amit nem maga választott, ami hatalmas fájdalmat okoz neki? Mégis, kinek jutna eszébe ekkora képtelenség, ki hangoztatna ilyet, ki lenne képes így bántani egy másik embert?

Én. Mi. Mindannyian.

Nem szándékosan, persze. Nem kimondva. Csak a jajdeszépnagycsaládok magasztalásával. Csak a milyenfiatalésmárisanyukák dicsérgetésével. Csak a hős kezében a nyilakkal (Zsolt. 127).

„Önmagam erejéből képtelen lettem volna nyilvánosság elé állni és beszélni a meddőség küzdelmeiről és szégyenéről. Szükségem volt azokra az évekre, amikor végigjártam a felismerés, a reménykedés és a csalódás útját, miközben Isten formált engem, megerősített és bátorságot adott. Bátorságot, hogy leírjam a legmélyebb érzéseimet és mindazt, amit megértettem a Biblia meddő asszonyainak történetéből.”

Mélyen érintenek ezek a sorok. Fájdalmas és megszégyenítő ezt a bevezetőt olvasni. Ez a tükör, ami olyan keresztény közösséget mutat, amiben erő és bátorság kell ahhoz, hogy az alapjaiban is rettenetesen nehéz terhet, amiről nem tehet senki, fel merje vállalni egy nő. Lábánné Hollai Katalin megtöri a csendet a könyvével. Ebben a lépésben hatalmas hit, hatalmas szeretet, hatalmas reménység mutatkozik meg, ahogy a például állított Bibliai nők életében is. Hiánypótló ez a bizonyságtétel.

A meddőség nem szégyen. Az, hogy sok-sok nő mégis így érzi amiatt, ahogy beszélünk, vagy éppen hallgatunk róla, az. A mi szégyenünk, közösségként – de lehet dolgozni ellene, lehet Isten szeretetével fordulni azokhoz, akik ezt a nehéz fájdalmat hordozzák, és ebben csodálatos lépés, nagyszerű lehetőség mindannyiunk számára ez a könyv.

 

A könyv a 777blog oldalán megrendelhető!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú