A Fiatalok az Egyesült Világért Mozgalom, vagyis az Új Ifjúság idei nyári táborát július 12. és 17. között tartja Miskolcon. 100-150 fiatal érkezését várják, akik az együtt töltött napokban az életnek egy olyan kicsi modelljét szeretnék megvalósítani, ami a hétköznapokban is alkalmazható.
Ezért minden olyan programra, tevékenységre sort kerítenek, amely nem hiányozhat egy fiatal életéből: lesznek közösségi játékok, amelyben a résztvevők megismerkedhetnek egymással; lelki programok, ahol közelebb kerülhetnek a kölcsönös szeretetre épülő egyetemes testvériség ideáljához; önkéntes szociális és fizikai munkák a városért, fórumok, beszélgetések, sport, pihenés, esti táncház és teaház.

De talán a legfontosabb dolog, amiért összegyűlnek Miskolcon, hogy együtt keressék, mi a mai ember felelőssége a világ nehézségeit illetően. A tábor mottója, a “Mit adhatok?” kérdés is erre utal.
Egy fiatal az interneten, közösségi hálókon keresztül, de akár az utcán járva nap mint nap szembesül a világban jelen lévő szegénységgel, mind anyagi, mind lelki értelemben, az etnikai és vallási különbségekből származó gyűlölettel, kirekesztéssel, vagy a politika területén dúló harcokkal. Mindezek komoly kihívást jelentenek azok számára, akik az egyetemes testvériség építését tűzték ki célul, már csak azért is, mert a problémák hatalmasnak tűnnek, és mi magunk gyakran kicsinek és tehetetlennek érezzük magunkat.

A téma kiválasztásánál különös inspirációt jelentett Ferenc pápa személye is, aki egyszerűen, de határozottan arra buzdítja az Egyház tagjait, hogy nyissanak a “peremvidéken” lévők felé, és lépjenek oda azokhoz, akiknek arra a leginkább szükségük van. A tábor résztvevői így természetes módon teszik fel maguknak és egymásnak a kérdést: Én mit adhatok? Mi az én felelősségem? Mit tehetek, hogy kitörjek a XXI. századi társadalom szociális különbségek felé tanúsított érdektelenségéből? Hogyan tudjuk együtt előre mozdítani az anyagi javak igazságosabb elosztását? Ilyen és hasonló témákban elmélyülve bíznak abban, hogy a válaszokat megvilágítja a szeretetben és a testvériség megélésben tett közös elhatározásuk.

Részletek, jeletkezés: ujifju.hu

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú