Assisi Szent Ferenc szavai talán sokunk számára ismerősen csengenek. Uram, Tégy engem a Te békéd eszközévé! Ismételgessük csak magunkban egy picit! A békesség szignifikáns – de sok helyen hiányzó - eleme korunknak. Sokat beszélünk róla, de valóban megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy egy jobb világot éljünk? Ha a szándék megvan bennünk a jóra, akkor könnyen megtalálhatjuk a megvalósításához megfelelő eszközt is, mégpedig a Charta XXI. mozgalomban.

A Charta XXI. törekvése nem kevesebb, mint túllépni a régi sérelmeken és közelebb hozni egymáshoz a Kárpát-medencében élő nemzeteket, az Európai Unió által biztosított jogok felhasználásával. A mozgalom kezdete 2010-re datálódik, mikor Nagymegyeren, egy magyar és szlovák előadókkal megtartott konferencia résztvevői elfogadták a mozgalom elvi alapvetését, a Charta XXI. kiáltványt.

A mozgalom azóta is töretlenül él és hirdeti a megbékélés fontosságát különböző fórumokon. Rendezvényekkel járnak a Kárpát- medence különböző pontjain, konferenciákat szerveznek és ismeretterjesztő programot is indítottak. Fókuszált szándékuk, hogy a környező népek megismerjék egymás szokásait, nyelvét, történelmét, azaz kultúráját, segítve ezzel az ellentétek megszűnését. Létrehozták a Megbékélési és Együttműködési díjat, amely díjra a Charta aláírói jelölhetnek embereket.

A Charta aláírása semmilyen kötelezettséggel nem jár, sem anyagi vonzata nincs. Kapunk viszont jogokat, értesítőt a közelgő rendezvényekről, nem utolsó sorban lehetőséget a megbékélésre. Egy új utat egy más világ felé. Ami nem csak a másik felé nyit új ajtókat, de bennünk is értékes lehetőségek tüze éledhet fel. A Chartát olyan közismert személyek is aláírták, mint például Böjte Csaba ferences szerzetes, Hernádi Judit színésznő vagy éppen Agócs Attila néprajzkutató.

A mozgalom lelki indíttatása a XX. század fájdalmas eseményeiből fakad. A múlt okozta sebek beforrtak, de a hegek megmaradtak. Ezek a hegek mintegy prekoncepcióként vannak bennünk jelen, ez pedig erős falat épít a nemzetek közé. Változni és változtatni sosem késő. Ahogy minden nap egy új kezdet, éppen úgy, minden nap egy döntés is. A kiengesztelődés ajándékát megkaptuk, bennünk él. Adjunk hát teret neki, teremtsünk esélyt a békességre! Tegyünk egy lépést egymás felé és hagyjuk, hogy az elfogadással járó megbékélés öröme átjárja napjainkat!

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú